BiH

Dodik nastavlja po svom: Sjednica Predstavničkog doma je obično druženje

Zamolio je Vijeće sigurnosti UN-a da nikoga više ne imenuju za visokog predstavnika, jer ga “BiH nema ni sada i da je to dobra vijest”

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je “da je današnja sjednica Predstavničkog doma obično druženje koje su smislili oni koji smatraju da im je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) od koristi, prije svega Bošnjaci, a Hrvati, vjerovatno, iz nekog praktičnog razloga”.

– Bošnjaci očekuju da će on uraditi sve što oni žele, donijeti neke propise i zakone. Hrvati očekuju da će biti riješen njihov problem kako bi bili ravnopravno zastupljeni – rekao je Dodik.

Novinarima na Palama je rekao da oni mogu da sjede, ali ne mogu da donesu nijedan zaključak koji bi bio obavezujući za RS, prenosi Srna.

Zahvalio se opozicionim strankama iz RS
– U tom pogledu jučer u Parlamentu trebala je da ostane manifestacija skupštinskog jedinstva u vezi sa odnosom prema odlukama, ali današnja sjednica može se smatrati kao događaj koji treba da doprinese većoj svijesti o tome – rekao je on.

Dodik je zahvalio opozicionim strankama iz RS koje nisu prisustvovale današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

– Želim da se zahvalim opoziciji koja se na primjeran način odnosi prema odluci Narodne skupštine RS da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da mu se na taj način ne može dati nikakav značaj – rekao je Dodik.

Dodao je da se u zadnje vrijeme na razne načine pokušava da dođe do susreta između Šmita i nekoga iz RS, vjerovatno, u naivnoj i spekulativnoj namjeri da bi trebalo to da znači neko njegovo priznanje.

– Međutim, od toga nema ništa. Narodna skupština je rekla da to ne postoji. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i to je samo doprinijelo opštoj konfuziji koja vlada u BiH – rekao je Dodik.

Vladavina prava
On je ocijenio da je degutantno kada neki Amerikanci ili Evropljani dođu i pričaju o vladavini prava.

– To je ironično i ne odgovara stvarnosti. Ljudi koji su ovdje u prošlosti posijali ozbiljna neprava, kao što su evropska i američka administracija često pričaju o vladavini prava – kazao je Dodik.

On je rekao da je vladavina prava striktno poštivanje odredbi Ustava, a onda se pokaže da u kontinuitetu četiri stranca – visoki predstavnik u prošlosti i tri stranca, sudije u Ustavnom sudu BiH, naprave u BiH potpunu dezorganizaciju.

– Oni nisu dozvolili da BiH živi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i razgradili su ga do mjere da je BiH postala neodrživa – rekao je Dodik.

Diplomatski status
Kaže da je mislio da Amerikanci, Britanci, Brisel i drugi ne razumiju historijske okolnosti, ali se sada vidi da rade svjesno, planski da razgrade RS i naprave nešto čime mogu da se bave u narednih 50 godina.

– Oni s nesređenom BiH žele da održe svoje veoma unosne poslove – kazao je Dodik.

Ponovio je da Šmit nema nikakav diplomatski status i da BiH nema visokog predstavnika.

– Ne može se prihvatiti da grupa ambasadora imenuje nekoga ko će ovdje upravljati ili donositi zakone kao u prošlosti, tako da je o njegovom statusu sve rečeno – rekao je Dodik.

Zamolio je Vijeće sigurnosti UN-a da nikoga više ne imenuju za visokog predstavnika, jer ga “BiH nema ni sada i da je to dobra vijest”, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh