BiH

Počelo suđenje Ukrajinki zbog prostitucije u Mostaru: Istražitelji ugovorili seksualne usluge, u apartmanu pronašli veću količinu kondoma

Na pretresu pročitana optužnica, optužba i odbrana iznijeli uvodne riječi

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je pred Vijećem Suda BiH kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović, počelo suđenje Ukrajinki Asmih Ždanovoj (Zhdanova), (60) zvana Asja, koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Natalija Načinkin (Natalia Nachinkin, (32), koja se pominje u optužnici, nakon što se našla na slobodi, pobjegla je iz BiH.

Cijene seksualnih usluga se kretale od 60 do 100 KM
Ukrajinke se terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela. Vrbovale su djevojke iz Ukrajine i Rusije kojima su plaćale avionske karte za dolazak u BiH gdje su im pronalazile smještaj i iskorištavale ih za pružanje seksualnih usluga.

Državni Tužilac Oleg Čavka kazao je da su djevojke sav novac morale predavati svojim svodnicama, a one su dio slale u Ukrajinu svojim saradnicima, Asjinom sinu Juriju i Turčinu Osman Aliju Saridanu.

U Mostaru i Banjoj Luci u unajmljenim stanovima i apartmanima pod krinkom masaže djevojke su pružale seksualne usluge.

Jedna djevojka Anđela Kordienko (Anzhela Hordienko), kazao je Čavka, se usprotivila Nataliji i njenim prijateljima, te je otišla u Mostar kod Asje, koja ju je, kako se u optužnici navodi, nastavila iskorištavati za prostituciju.

Izjava Anđele koja se vratila u Ukrajinu, je obezbijeđena u Sudu BiH. Čavka je naveo da je djevojka ucjenjivana da će njena porodica saznati čime se bavi, ako ne nastavi davati seksualne usluge, te je i fizički zlostavljana. Cijene seksualnih usluga kretale su se od 60 do 100 KM.

Čavka je naglasio da su prošle godine nakon saznanja da se u Mostaru odvija prostitucija, presretnuti razgovori na više telefonskih brojeva, te da je tom prilikom identificirana Asmih Ždanova koja je navodno ugovarala usluge s klijentima. Djevojke su u grupama dolazile u BiH, ostajale po petnaest dana, nakon čega su se vraćale, a druga grupa bi dolazila.

Dvojica prikrivenih istražitelja došli su u hotel “City” u Mostaru gdje je Asja unajmila apartmane, te su se predstavili kao korisnici seksualnih usluga. U apartmanu su zatekli Anđelu i još jednu djevojku, te su se po obavljenom razgovoru predstavili i izvršili pretres apartmana. Tom prilikom izuzet je veći broj mobitela, novac kao i velika količina kondoma.

Istražitelji su također otkrili veći broj korisnika njihovih usluga. Svi oni su naveli da godinama koriste njihove seksualne usluge koje su se odvijale na više lokacija u Mostaru.

Djevojke radile erotsku masažu
Advokatica Nada Dalipagić koja zatupa Asmih Ždanovu , kazala je da navodi iz optužnice ne odgovaraju istini te da Ukrajinka nije počinila krivično djelo za koje se tereti. Dalipagić je podsjetila na izjavu koju je Ždanova dala u Tužilaštvu u januaru ove godine, a u kojoj je navela da je unajmila prostor u kojem je radila zdravstvenu masažu šest mjeseci, a djevojke su radile erotsku masažu.

– Nikakve seksualne usluge nije pružala klijentima, niti je takve usluge ugovarala. Djevojke su radile masažu. Anđelika i Ljubica su same naplaćivale, a te iznose nisu dijelile s njom s tim da su dijelile stanarinu. Asmih s Natalijom iz Banja Luke nije imala nikakav posao, znala ju je samo iz priča Anđelike koja je od nje pobjegla – kazala je Dalipagić.

Braniteljica se osvrnula i na izjavu Anđelike koja je pred Sudom saslušana, a koja je kazala da je u Mostar došla u februaru 2020. godine gdje je radila kao maserka. Klijenti su joj plaćali 80 KM, a novac je uzimala za sebe.

– Za Asmih je rekla da je dobar čovjek i da je i ona žrtva cijele ove situacije. Također je potvrdila da ju je tada drugoosumnjičena Natalija Načinkin prisiljavala da ima spolne odnose s muškarcima i da su to sve bili Natalijini prijatelji. Svjedokinja je izjavila da je dnevno morala imati najmanje dva- tri odnosa, da je Nataliji morala predavati novac, a ona ju je ucjenjivala da će sve ispričati njenoj obitelji. Nataliji je također morala vratiti pozajmljene pare koje je potrošila za avionsku kartu – kazala je Dalipagić utvrdiviši da Asja nije pobjegla u Ukrajinu već da je ostala u BiH kako bi se utvrdila istina.

Ždanova koja je za sebe rekla da je udovica i inžinjer pomorstva, potvrdila je da odlično razumije i govori hrvatski jezik i da joj ne treba prevodilac.

Naredni pretres je zakazan za 15. novembar kada će biti pozvani prvi svjedoci Tužilaštva, a riječ je o korisnicima seksualnih usluga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh