BiH

Der Spiegel: “Pažnja, prijeti novi sukob na Balkanu!”

Ističe se i da je “Milorad Dodik čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob”

Nijedan rat ne izbija odjednom - Arhiv

– Čak i ako se čini da je rat davno prošao i da je region spolja uvijek izgledao pomalo nestabilno – ono što se tamo dešava može imati dramatične posljedice po Evropu – upozorio je kolumnista Mathei von Rohr, u tekstu za ugledni njemački sedmičnik Der Spiegel, prenosi Avaz.

On ističe da nijedan rat ne izbija odjednom.

– U Bosni i Hercegovini “srpski” lider Milorad Dodik želi razbiti dejtonski poslijeratni poredak koji je na snazi ​​već tri decenije i de facto odcijepi “srpski” dio zemlja. Postoje i značajne tenzije između Srbije i Kosova – navodi on.

U tekstu vrlo oštro kritizira Evropsku uniju koja je “praktično odsutna iz regiona, ne radi ništa, nema plan, nema politiku.

– To će joj se obiti o glavu – piše von Rohr.

Navodi i da je vanjska politika EU je neefikasna, nepouzdana, neaktivna… nikakva! Rezultat je da su Rusija i Kina sve prisutnije i aktivnije na području Zapadnog Balkana.

Pogoršanju situacije u regionu, navodi dalje, doprinosi i to što EU ne nudi “ovim zemljama nikakvu perspektivu”.

– Preporučujem naš izvještaj o tome kako se bečki dopisnik Walter Mayr susreo sa ‘srpskim’ liderom Miloradom Dodikom u Banjaluci – čovjekom koji je najgori (ali ne i jedinim). Naša reporterka Lina Verschwele bila je u Sarajevu, a moj kolega Aleksandar Šarović radio je iz Berlina. Kada su htjeli posjetiti novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Nijemca Christiana Schmidta, ustanovili su da on trenutno nije ni u zemlji – što samo naglašava odsustvo evropske vanjske politike u regionu – piše von Rohr.

Ističe se i da je “Milorad Dodik čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh