BiH

Zenica: Školski čas od danas 45 minuta

U sedam osnovnih i deset srednjih škola u Zenici od jutros se nastava ponovo odvija po normalnom režimu, odnosno nastavni čas traje punih 45 minuta, potvrdio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić.

Prazna učionica - Ilustracija/Belami.rs

Prošle je sedmice u tim školama nastavni čas trajao 30, umjesto 45 minuta, a razlog su bile hladne školske prostorije i činjenice da je grijna sezona u tom gradu počela u petak, 15. oktobra, piše BHRT.

“Bili smo prinuđeni reagirati zbog zaštite zdravlja đaka i osoblja škola te smo u tim školama bili skratili nastavni čas za 15 minuta. Sve zeničke škole, koje su na sistemu gradskog daljinskog grijanja, od jutros su ponovo u ustaljenom režimu rada te i u njima čas traje 45 minuta. Još sredinom prošle sedmice centralna Osnovna škola ‘Ćamil Sijarić’ u Nemili, koja je priključena na sistem daljinskog grijanja u tom naselju, vratila se ustaljenom režimu nastave pa je u toj školi čas trajao 45 minuta”, rekao je ministar Kozlić.

U pet osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona još uvijek je u toku zamjena kotlovnica te njihov prelazak sa ugljena na pelet.

“Radi se o po jednoj školi u Zenici, Zavidovićima, Tešnju, Kaknju i Visokom. Direktorima je ostavljena mogućnost da procijene, u skladu s temperaturama u učionicama, da li da skrate čas na 30 minuta ili organiziraju online nastavu”, rekao je Kozlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh