BiH

Cijene divljaju, ovo je tek početak: Krompir koštao 0,60 KM, a sada 2 KM, vreća kupusa s četiri skočila na 16 KM!

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto

tuzlanski

Budući da mnogi građani svojim platama i penzijama već odavno ne mogu pokriti troškove života, dodatnu glavobolju zadaju im najave novih poskupljenja koja će, po svemu sudeći, obilježiti i mjesece koji nam predstoje, piše Večernji list BiH.

Cijene hrane i drugih osnovnih namirnica značajno su porasle u posljednjih pola godine, a što značajno ugrožava preživljavanje građana Bosne i Hercegovine, koji su i prije pandemije i najnovijih poskupljenja jedva preživljavali od prvog do prvog.

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto.

Cijene lete u nebo

Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u avgustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je budžet građana ostao isti ili je manji. U proteklom periodu najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema nekim najavama, cijene ulja mogle bi nastaviti rasti. Osim ulja, značajno je poskupjelo i pileće meso, i to za 24,7 posto. U manjoj ili većoj mjeri porasle su i cijene ostalih životnih namirnica. Suša i ekstremno visoke temperature ovog ljeta umanjile su rod povrća i voća, što se odrazilo i na cijene, koje su čak utrostručene.

Kartonska kutija kupusa od 20 kg u Semberiji, koja je prepoznatljiva po ovom povrću, košta rekordnih 25 KM. U ostalim dijelovima BiH kupus je još i skuplji. Vrećica kupusa od desetak kilograma košta od 12 do 16 KM, a prošle godine mogla se kupiti za četiri KM. U ovo doba lani kilogram krompira koštao je 0,70 KM, dok se trenutno njegova cijena kreće od 1,50 do 2 KM, a cijena glamočkog krompira ide i do 2,50 KM.

Na redu i brašno

I službena statistika pokazuje drastično poskupljenje povrća. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, kilogram kupusa u avgustu 2020. u prosjeku je koštao 0,48, a u istom mjesecu ove godine čak 1,38 KM. Drastično je poskupjela i paprika. Maloprodajne cijene voća u BiH ovog ljeta su dosegle rekord, vjerovatno i najveći u posljednjih deset godina.

Cijene u Bosni i Hercegovini divljaju, a ekonomisti upozoravaju kako je to tek početak. Mlinari poručuju kako do kraja godine treba očekivati da će, zbog poskupljenja pšenice, brašno poskupjeti do 30 posto,prenosi Depo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh