BiH

Ibro i Sevda Aganović iz Goražda: Recept za dug brak je da imaš dosta para

Godišnjica braka bračnog para Aganović “pada” 11. novembra, ali pošto dio godine provedu u Švedskoj radost zbog jubileja kojeg dožive samo rijetki željeli su ranije podijeliti s nama.

Bračni par Aganović - Avaz.ba

Pedesetu godišnjicu braka ili zlatni pir već su skoro i zaboravili. Kad su prije deset godina proslavljali dijamantni pitali su se hoće li dočekati platinasti, ali dok dlanom od dlan stigla je i 2021. godina i 70. godišnjica braka Ibre i Sevde Aganović. Istina, godišnjica braka vitalnog i veselog bračnog para “pada” 11. novembra, ali pošto dio godine provedu u Švedskoj radost zbog jubileja kojeg dožive samo rijetki željeli su ranije podijeliti s nama.

Doživjeli dva rata

Ibro je rođen 1932. godine, a Sevda godinu kasnije. Odrastali su u komšiluku i iako je tada imao samo osam godina Ibro i danas pamti dan kada je prvi put vidio.

Iš’o sam savijati konje, pa sam naiš’o pored njene kuće. Vidio sam je da sjedi na kavali. Plače, nešta je majka ružila. Pitam je što plače, a ona viče – šta je tebe briga, prolazi – priča Ibro Aganović.

Bila je to dječija simpatija, ali ozbiljna veza nije dugo trajala, pa je u novembru 1951. krunisana brakom.

Nije se tada moglo ni stajati, ni rukovati s nekim. Otvori prozor, on dolje, ti gore i pričaj, a čitav komšiluk čuje šta pričaš – kroz smijeh kazuje Sevda.

Preživjeli su dva rata i poraća, zapamtili i dobrog, i lošeg, ali ne žale se. Ibro je radio, a Sevda odgajala troje djece – Muharema, Esada i Behiju. – Možda je prvih godina bilo nekih nesporazuma, ali nikad se nismo posvađali da je bilo dva dana da nismo govorili – kaže Ibro.

1947. je završio osnovnu školu. Radio je u nekoliko preduzeća sve dok 1962. nije primljen u tadašnju “Azotaru” u Vitkovićima. Nakon što je završio zidarsko – tesarski zanat izgradio je na desetine kuća u Goraždu. Sevda je početkom rata izbjegla preko Srbije i Makedonije, dok je muški dio porodice ostao u Goraždu. Rat je proveo u Civilnoj zaštiti, da bi 1996. Ibro otišao u Švedsku za Sevdom.

U Bosni ljepše, u Švedskoj ugodnije

Otiš’o sam misleći da ću gore biti samo mjesec dana. Nisam mogao nikako da se obiknem. Onda mi ona najposlije kaže da me upiše u školu. Nazor me upisala, da idem i učim švedski jezik. Malo sam iš’o s nekim penzionerima, jer ja sam htio kući, a ona neće. Onda odrastoše djeca, rodiše se unuci, čitava familija tamo i kud ću ja onda nego s njima – o Švedskoj nam priča Ibro.

Imali su u životu mnogo lijepih dana, ali im je danas najljepše. U Bosni im je ljepše, a u Švedskoj udobnije, diplomatski odgovaraju vlasnici dvojnog državljanstva. – Djeca se poudala i poženila, fino žive, imamo četvero unuka i troje praunuka, svi školovani, uspješni i poslušni … ako sam i imala kakvih muka, sada sam ih sve zaboravila i sve mi je kako treba – ozarenog lica kaže Sevda Aganović.

Umjesto uobičajenih odgovora da su međusobno poštovanje i razumijevanje recept za dug brak, Sevda otvoreno kaže: “Najvažnije je da imaš dosta para, a onda imaš sve. Ma imaš i poštovanje ako imaš para”. Na primjedbu da možda ipak nije sve u parama Ibro uzvraća pitanjem: “A što ovi prave te milione, ako nije sve u parama što će im te pare!?”.

Na kraju našeg veselog druženja Ibro i Sevda su nas pozvali da, ako dočekamo 2031., skupa proslavimo i 80. godišnjicu njihovog sretnog braka, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh