BiH

Dodik: Na Samitu nesvrstanih neću biti u ime Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prisustvovat će danas Samitu nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Milorad Dodik

Iz Dodikovog Kabineta najavljeno je da će imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica ovog dvodnevnog skupa. On je izjavio da će na marginama Samita sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno bh. entiteta RS u Predsjedništvu BiH.

– Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su Džaferović i Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju, ja se ne predstavljam lažno – rekao je Dodik.On je ponovio da je u Beogradu u kapacitetu srpskog člana Predsjedništva BiH, te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obavezu u ime BiH, jer nije tu u ime BiH.

– Na ovaj samit smo pozvani sva trojica (članova Predsjedništva BiH) posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u UN ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignoriše dva naroda – Srbe i Hrvate – naveo je Dodik, prenijela je Srna.

Na Samitu, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan, očekuje se učešće nekoliko predsjednika i premijera, šefova diplomatija i brojnih delegacija. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beograd je došao kao gost skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Na Andrićevom vijencu u Beogradu sinoć je održana radna večera koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj su bili i Dodik, Lavrov i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Prethodno je održan sastanak Vučića i Lavrova.

Sa šefom ruske diplomatije sinoć je razgovarao i Dodik. Dodik je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji u vezi sa Zapadnim Balkanom. On je istakao da su razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o “izazovima koji su očigledni u zastoju i funkcionisanju svega što u posljednje vrijeme dramatizuje situaciju u BiH”.

– Znate da Rusija ne prihvata nametnuta rješenja visokog prestavnika. Poznat je stav Rusije o tome da se predstavlja neko visokim predstavnikom bez odluke Vijeća sigurnosti. On nema legitimet, a Rusi su i ranije predlagali da se visoki predstavnik imenuje na nekoliko godina i da se rezolucijim tačno i jasno utvrdi da nema bonska ovlaštenja – istakao je Dodik,piše Faktor

On je rekao da je sa Lavrovom imao jedan suštinski dobar razgovor, u kojem je prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskog sporazuma apsolutno jasna. Naglasio je da je sa Lavrovom razgovaro i o ekonomskoj saradnji, o kuturnim projektima, te da ta saradnja, kako kaže, bude još bolja.

– Razgovarao sam i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na Zapadnom Balkanu i izazovima, a posebno o pitanju Kosova – naglasio je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh