BiH

Za 86-godišnju Olgu Ćuk čuo cijeli svijet: Tajni sastojak ’Babine medene rakije’ nije otkrila nikome

Lozovoj rakiji, koju pravimo od našeg grožđa, dodajem 10 vrsta trava, ali jednu travu ne govorim nikome, pa čak ni nevjesti, kojoj ću ostaviti recept, još nisam rekla, priča Ćuk.

Olgu Ćuk - Avaz.ba

Magistralnim putem Trebinje – Mostar gotovo da se ne može proći da se ne primijete prodavači koji na tezgama nude svoje autohtone proizvode.

Jedna tezga zaslužuje posebnu pažnju jer na njoj vrijedna 86-godišnja Olga Ćuk prodaje med, ali i razne proizvode od meda, među kojima se izdvaja ”Babina medena rakija”.

Dijeli savjete
Baka Olga strpljivo sjedi u svojoj maloj prodavnici, a svakom putniku koji svrati spremna je dati savjet iz svog bogatog životnog iskustva i podijeliti neku od tajni pravljenja proizvoda na bazi prirodnog hercegovačkog meda.

Prema riječima bake Olge, ime njenom najpoznatijem proizvodu ”Babina medena rakija” dali su njeni unuci.

– Tajnu pravljenja ove rakije naslijedila sam od svoje svekrve. Lozovoj rakiji, koju pravimo od našeg grožđa, odavde iz polja, dodajem 10 vrsta trava, koje berem tokom ljeta i sušim u hladu. Nakon tridesetak dana procijedim, pa dodam med od naših pčela. Trave su ove što ih ima po ovim našim brdima, poput kadulje, vrijeska, kima, ive, hajdučke trave, kantariona, majčine dušice, konjogriza, ali jednu travu ne govorim nikome, pa čak ni nevjesti, kojoj ću ostaviti recept, još nisam povjerila – priča baka Olga.

Dodaje da njene ”Medene” ima svuda u svijetu, pa čak i u Australiji, jer kod nje svraćaju iz svih krajeva kada prolaze kroz Popovo polje.

Nije jaka
– Najbolja reklama su mi kupci koji, kada jednom kupe i probaju, šalju onda svoje prijatelje i pričaju o mojim proizvodima. Jednom je tako ovu moju ”Medenu” kupila jedna Banjalučanka, koja je imala čvoriće u grlu koji su, kako mi je ispričala kada je, naredne godine, svratila, nestali k’o rukom odneseni, da ni ljekari nisu mogli da vjeruju. Otad mi navraća mnogo Banjalučana koji rakiju kupuju za sebe i druge, a da li svima pomogne, ne znam – ističe Ćuk.

Kaže i da rakija nije prejaka, oko 35 stepeni, da je mogu piti i žene, jer one vole blaža pića.

– Stanu ljudi, kupe ili ne kupe, ali sa svakim popričam – zaključuje baka Ćuk.

Prodaja meda

Prije 20 godina Olga je pokrenula usputnu prodaju najprije meda i smokava, dok danas, osim nadaleko poznate ”Medene”, putnici kupuju smokve, sadnice ukrasnog i mediteranskog bilja i rakiju od smokve, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh