BiH

Građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu

Regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u Bosni i Hercegovini u isključivom je interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca apoteka, a posljedica toga je da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu.

Apoteka - Facebook

Upozorio je na to nevladin sektor na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Promet lijekova nad tržištem vrijednom 750 miliona maraka u BiH niko ne kontrolira, a posljedica toga je da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu, u odnoosu na Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Profitiraju isključivo veletrgovci maloprodajni lanci apoteka u BiH, tvrde iz nevladinog sektora.

Na lijek čija je cijena hiljadu maraka apoteka u Republici Srpskoj može zaraditi 200 KM, u FBiH 250 KM, u Crnoj Gori 180 KM, u Hrvatskoj 100 KM, a u Srbiji svega 15,60 maraka.

Predstavnici nevladinog sektora na odgovornost su pozvali Agenciju za lijekove BiH, te naveli da direktor Agencije nikada nije poslao izvještaj o radu Vijeću ministara BiH.

Istraživanje su provele nevladine organizacije “Misli dobro” i Centri civilnih inicijatva, uz podršku USAID-a, piše BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh