BiH

BiH jedina država koja nema jedinstvene nacionalne COVID-19 potvrde, građani ne mogu putovati… U čemu je toliki problem?!

Državljanima Bosne i Hercegovine, koji su vakcinu protiv COVID-19 primili u našoj zemlji, trenutno nije dozvoljen ulazak u Češku, a razlog je što ne postoji jedinstvena nacionalna potvrda o vakcinaciji.

Na problem nepostojanja unificiranog jedinstvenog QR koda na certifikatima o vakcinaciji u BiH, prije nekoliko dana u svojoj objavi na Facebooku ukazala je i ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević Sopta.

Naime, građani BiH imaju certifikate s QR kodovima koje, zavisno od mjesta vakcinacije, izdaju entitet RS, Brčko distrikt i kantoni u Federaciji BiH.

Jedina zemlja bez nacionalne potvrde

– U ovim trenucima zasigurno smo jedina zemlja koja nema zajedničku, nacionalnu potvrdu o vakcinaciji. Pogoršanjem epidemiološke slike svuda, pa tako i u BiH, Češka Republika je BiH stavila na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju, što će reći da u ovom trenutku mogu u zemlju ući oni koji imaju valjane certifikate o vakcinaciji i vakcine odobrene od strane EMA-e, odnosno Evropske unije. To znači da u Češku Republiku mogu ući oni državljani BiH koji su vakcinisani u Srbiji ili Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u Evropi čiji se certifikat priznaje, s obzirom na to da je Češka napravila svoju listu zemalja čije certifikate priznaje – navela je Mlinarević Sopta i pozvala nadležne vlasti u BiH da što prije riješe ovaj problem.

Dakle, državljani BiH koji su se u prethodnim mjesecima uredno imunizirali u BiH vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA), a samim tim i Evropska unija, trenutno ne mogu ući u Češku, a sutra možda i u neku drugu zemlju EU-a, bez obzira na to što ispunjavaju sve uvjete kao i građani država EU-a.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCP) kažu kako su oni, u cilju rješavanja problema s izdavanjem Covid-potvrda, još u maju započeli konsultacije svih nivoa vlasti u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u našoj zemlji radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije i učinkovitog doprinosa postepenom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

– Na ovu temu 22. juna održali smo i sastanak sa predstavnicima EU delegacije u BiH te su BiH prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU-a za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar Evropske unije. Ministarstvo civilnih poslova BiH je na ovu temu pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH. Očekujemo da se ona razmotri u što skorijem periodu i po informaciji donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sistema digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 – navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Dodaju kako svi nivoi vlasti u području zdravstva u državi već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje, sa integrisanim QR kodom koji prati tehničke standarde Evropske unije.

– RS i Brčko distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu, kako evidenciju građana u pogledu njihovog Covid-statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integrisanim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod). Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, pa imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na nivou nekih kantona. Uspostavljanje jedinstvenog sistema izdavanja Covid-potvrda i u Federaciji BiH umnogome bi olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU-a zelene Covid-potvrde – ističu u Ministarstvu civilnih poslova BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh