BiH

Odluka iz Mostara: Titular je država, a ne entiteti

Neki članovi Zakona o šumama bh. entiteta Republika Srpska su neustavni, presudio je na svojoj 123. po redu plenarnoj sjednici u Mostaru Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Sudije - FENA

To je u petak saopšteno na press-konferenciji Ustavnog suda BiH, održanoj u Gradskoj vijećnici Mostara nakon što je Ustavni sud BiH dan ranije zasjedao u zgradi Kantonalnog suda u Mostaru, piše StarMo.ba.

Kao neustavni ocijenjeni su oni članovi entitetskog Zakona o šumama Republike Srpske, u kojima je definirano da se vlasništvo nad šumama na području RS-a isključivo tretira kao vlasništvo entiteta, objasnio je na konferenciji za medije jedan od sudija i potpredsjednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman.

Ćeman je naglasio kako je, donoseći takvu odluku, Ustavni sud BiH obrazložio da zapravo nadležnost ima prije svega država Bosna i Hercegovina.

“Poenta u ovoj odluci je sljedeća: da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obavezna Parlamentarna skupština BiH, da donese Zakon i da onda uredi koji nivo će u BiH imati i koliko eventualno vlasništva nad, u konkretnom slučaju, šumama”, objasnio je Ćeman.

Podsjećanja radi, sedam bošnjačkih zastupnika Parlamenta Republike Srpske podnijeli su u februaru na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH entitetski Zakon o šumama, navodeći da je ovaj Zakon štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2019. godine o poljoprivrednom zemljištu.

Predsjednik Ustavnog suda BiH, Mato Tadić naglasio je i kako u ovom predmetu treba voditi računa i o sukcesiji bivše Jugoslavije.

“Sukcesor nije Federacija, sukcesor nije Republika Srpska, sukcesor je država”, rekao je uz ostalo Tadić.

Predstavnici Ustavnog suda BiH na press-konferenciji nisu željeli saopštiti ko je od sudija eventualno bio protiv ovakve odluke suda, kazavši kako tako nalažu pravila te institucije. Kazali su i da će kompletna odluka, uz moguća izdvojena mišljenja, u što kraćem roku biti objavljena na zvaničnoj internet-stranici Ustavnog suda BiH.

Nakon pitanja novinara, zvaničnici Ustavnog suda BiH su prokomentirali i najave političara iz bh. entiteta Republika Srpska da ova odluka Ustavnog suda neće biti implementirana.

Predsjednik Ustavnog suda BiH, Mato Tadić je kazao uz ostalo da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da do sada ima osam neizvršenih odluka, pri čemu najveći broj nije izvršio Parlament BiH, te tri entitet Federacija BiH.

“U odnosu na RS imamo interesantnu situaciju, dolaze odatle negativni komentari, ali izvrše odluke. Istini za volju, kad kažem izvrše, odluka koja se odnosi na Dan državnosti, gdje smo mi utvrdili povredu, nisu donijeli novi zakon, ali je taj zakon stavljen van snage, van primjene, tako da zakona nema”, rekao je Mato Tadić.

Odlazeći inostrani član Ustavnog suda BiH, Tudor Pantiru, odgovarajući na novinarsko pitanje, odbacio je medijske napise o navodnom imenovanju novog stranog sudije, muslimana iz Albanije. Pantiru je rekao uz ostalo da po njegovim saznanjima odluka još nije donesena i da taj sudija uopšte nije musliman, nego katolik.

Pantiru je prokomentarisao etnički pristup radu Ustavnog suda, navodeći i kako su u Ustavnom sudu BiH imali visoko profesionalnog sudiju iz Republike Srpske. “U nekim slučajevima, u kojima smo presudili, on mi se povjerio da se boji vratiti kući. Možete zamisliti kakav pritisak, ne pritisak, prijetnje je primao”, naglasio je Pantiru.

Iz Ustavnog suda BiH su na press-konferenciji kazali i kako je u zadnjih 11 godina riješeno skoro 65 hiljada slučajeva i da je u 99,2 posto slučajeva odluka donesena bez stranih sudija, pri čemu je u svakoj odluci “za” glasao i Bošnjak i Hrvat i Srbin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh