BiH

Objava Lane Prlić o vakcinaciji izazvala lavinu reakcija, dobila skoro 30.000 komentara

Odluka federalne parlamentarke Lane Prlić (SDP) da se vakciniše protiv koronavirusa te da o tome izvijesti javnost izazvala je veliki broj komentara, a među njima su i oni neprihvatljivog sadržaja.

Lana Prlić - Facebook

Prlić je jučer na Facebooku objavila fotografiju uz informaciju da je vakcinisana drugom dozom vakcine koju proizvodi kompanija AstraZeneca. Pozvala je građane da se vakcinišu i podsjetila da je Bosna i Hercegovina među državama u kojima je najveći broj preminulih na milion stanovnika.

U manje od 24 sata ovu njenu objavu komentarisalo je skoro 30.000 korisnika pomenute društvene mreže, a veliki je broj komentara koji su neprihvatljivog sadržaja. Riječ je o teškim uvredama, psovkama, prijetnjama i govoru mržnje.

U izjavi za Klix.ba je istakla da je pogledala neke od profila čiji su autori napisali krajnje sporne komentare.
“Nakon objave na Facebooku da sam vakcinisana drugom dozom, dobila sam na hiljade komentara – uvreda, prijetnji, govor mržnje. Interesantno je da je većina tih komentara napisana sa pravih, a ne lažnih profila. Nije mi bilo teško da pregledam neke od tih profila iz Bosne i Hercegovine. To su mahom muškarci mlađe i srednje životne dobi, neki od njih se sa svojih profilnih fotografija smiješe sa svojim unukama i unucima. Ne izostaju ni žene da budemo jasni”, ukazala je.

Obrazložila je zašto ovakve komentare nije brisala te je poručila da je normalno da postoji različito mišljenje, ali da je, kako je izjavila, javni linč nedopustiv.

“Prije sam brisala komentare koji vrijeđaju i prijete, a na ovoj objavi nisam obrisala niti jedan kako bi svi vidjeli količinu uvreda samo zbog neslaganja sa vakcinacijom. U redu je ne slagati se sa nečijim stavom, ali nije u redu vrijeđati, šikanirati i prijetiti. Ovo nije sloboda govora neistomišljenika, ovo je javni linč. Za malo više od 24 sata više od 26.000 korisnika Facebooka su komentarisali moju objavu”, naglasila je Prlić.

Nisu izostale osude ovakvih komentara. Između ostalih, javno su ih osudili njene stranačke kolege državni parlamentarac Saša Magazinović i federalni parlamentarac Damir Mašić.

Ovo je samo jedna od objava na društvenim mrežama koje su izazvale veliki broj komentara, a među kojima su i oni spornog sadržaja. Uočljivo je da su češće takvi komentari upućeni ženama te da rijetko ko za njih na bilo koji način odgovara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh