BiH

Protesti uposlenika državnih institucija BiH: Nemoguće je živjeti od 475 KM

Preko 60 posto zaposlenih imaju manje plaće od bilo kojih u državi, kaže Vujičić

Uposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine protestiraju ispred zgrade Parlamenta BiH, jer ih nepotpisivanje kolektivnog ugovora , dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi svoja ljudska prava.

-Nemoguće je živjeti sa 475 KM, sa peteročlanom porodicom. 21 godinu radim i stid me je da su nam do prije nekoliko godina smanjivali plaće. Dala bih ja njima moju plaću da vide kako je – Ramka Borišić, zaposlena u zgradi institucija u BiH.

Miroslav Vujičić, predsjednik Sindikalne organizacije pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH kaže oni traže samo najosnovnija ljudska prava.

-Preko 60 posto zaposlenih imaju manje plaće od bilo kojih u državi. Mi se samo borimo za svoja prava i jedni smo u Europi koji nema potpisan kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem. Sada mogu manipulirati s nama, mada Zakon o radu to sprječava, ali oni ne poštuju ni jedan zakon. Mi ćemo biti uporni, nećemo stati, pripremamo i štrajk – rekao je Vujičić.

Kako kaže, sramota je da čistačica ima plaću od 475 KM, a oni za koje čisti preko 6.000 maraka.

– To građani ne znaju, a to je svjesno urušavanje državnih institucija – kazao je Vujičić.

Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH kazao je da je ovo drugi protest te da se planiraju i daljni protesti.

– Javnost treba da zna u kakvoj se poziciji nalazimo. Osnovni problem je nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji smo u Vijeće ministara dostavili prije dvije godine – rekao je Karčić.

Naveo je da su kolektivni ugovori potpisani sa entitetom, ali na državnom nivou nije.

– Izgleda mogu raditi šta hoće. Drugi razlog je taj što se u proceduri prijedloga budžeta našla ista osnovica plaće. Mi deset godina imamo istu osnovicu plaću. Entiteti imaju 20 do 30 posto veće osnovice plaće – kazao je Karčić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh