BiH

Turizam važan za Kulen-Vakuf, ali gosti na bankomat moraju u Bihać

Središte Nacionalnog parka Una je u Bihaću, a srce, odnosno, većina sadržaja koje on nudi je u Ljutočkoj dolini, odnosno, povratničkim naseljima Orašac i Kulen-Vakuf.

Kulen Vakuf

Mještani ovih naselja sve nade za vlastitu egzistenciju i razvoj svoga mjesta polažu upravo u turizam.

Kulen-Vakuf nekad urbana bosanska varoš, tokom rata je iseljen i razrušen. Oporavak, povratak i oživljavanje ove mjesne zajednice idu polako i uglavnom su bazirani na turističkim granama.

Već dvije decenije Vakuf je dom za djecu bez roditeljskog staranja iz cijelog kantona.

– Ponosni smo na odnos lokalne zajednice prema našoj djeci – kaže Jasna Vajzović, odgajateljica u Centru Duga.

U Osnovnoj školi Kulen-Vakuf Orašac nastavu pohađa 160 učenika, a za zadržavanje učenika, odnosno roditelja, nužna su konkretna radna mjesta.

– Ovdje imamo centar Duga, možda da se proširi kapacitet, da se može više djece primiti, da nam djeca koja su školski uzrast ne idu u druge ustanove nego da ostanu ovdje. To bi značilo zapošljavanje mladih majki da brinu o njima. Djeca bi išla kod nas u školu – kaže Halida Dizdarević, direktorica OŠ Kulen-Vakuf Orašac.

Nogometni klub Una uskoro slavi 100 godina i na ovom igralištu kroje se veliki planovi.

– Da očuvamo fudbal u Kulen-Vakufu kroz projekte izgradnje jednog autokampa kojim bismo obezbjedili samofinanciranje – navodi Sead Kadić, predsjednik NK Una Kulen-Vakuf.

Za lakši, odnosno ugodniji život mještana i boravak tursta trebaju pomoć države.

– Pod broj jedan bankomat, imamo probleme pa nam gosti idu u Bihać dizati novac. Drugo, slabi smo s trgovinama i treba to pojačati – poručuje mještanin Sead Handžić.

Država koja ima velike planove u oblasti turizma trebala bi, za početak, u ovom mjestu 40 kilometara udaljenom od Bihaća osigurati bankomat i makar jednu konkretnu prodavnicu, a dugoročno, nadaju se i otvaranju novih radnih mjesta, piše Federalna.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh