BiH

Vesna Pusić poručuje: Evropa mora shvatiti da se region destabilizuje, nakon Crne Gore na redu je BiH

Sa kolikom zabrinutošću su praćena događanja na Cetinju prošlog vikenda najbolje svjedoči “Apel za Crnu Goru” koji su čelnicima Evropske unije i NATO-a poslali nekadašnji ministri iz zemalja regiona, među kojima je i bivša ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić.

Vesna Pusić - Novilist

Komentarišući događaje iz Cetinja 4. i 5. septembra, Pusić podsjeća da Cetinje i njegov manastir imaju posebno simboličko značenje za crnogorsku nezavisnost. Iz tog razloga, kako napominje, nije trebalo biti posebno politički mudar i znati da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti doživljeno kao provokacija upućena zagovornicima suverene Crne Gore.

Smatra i da SPC u Crnoj Gori ima pravo na ustoličenje, ali ako se to u ovim okolnostima nije željelo pretvoriti u politički čin i poruku Crnogorcima, moglo se, kaže, bez ikakvih problema održati u hramu u Podgorici. – Ono što se desilo predstavlja kontinuitet u nizu događaja kojima svjedočimo već neko vrijeme, a koji su naročito intenzivirani od posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i dolaska nove Vlade, kaže Pusić.

Reakcije na događaje sa Cetinja bile su brojne, kako iz Hrvatske, tako i iz ostatka regiona. Ipak, na širem planu, kada je riječ o Evropskoj uniji, bili su prilično suzdržani.

Pusić ističe da posrijedi nije uobičajeni diplomatski manir, te da Sonja Biserko ima pravo kada kaže da Zapad, zapravo, i ne razumije suštinu situacije.

Prema njenim riječima, Crna Gora, njena sadašnja Vlada, predsjednik i crnogorsko društvo su pod pritiscima, a veliki dolaze iz Srbije. Nema sumnje, kaže ona, da to mrcvari Crnu Goru i ponovo tjera u ilegalu njen identitet i državnost. Ocjenjuje da je to, ipak, najdestruktivnije po Srbiju.

Komentarišući patrijarha Porfirija, Pusić ističe da jeste doprinio boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali da to ne smije biti nauštrb drugih nacija u regionu, prenosi NAP.

– Mi smo svi brojčano mali narodi, ali postoji neka vrsta “Delusions of Grandeur”, pa oni koji imaju koji milion ili više stanovnika, odmah misle da mogu dominirati nad drugima. Dobri odnosi između Hrvata i Srba moraju biti prvi korak ili model za međusobno dobre odnose svih nacija u regionu, ali ne smiju biti pokriće i paravan za ekspanzionističke aspiracije prema drugim nacijama, zaključuje Pusić, piše crnogorski portal Analitika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh