BiH

U BIH 10 HILJADA UMRLIH OD KORONE

Iako su nam svjetski istraživački centri takav scenarij prognozirali do 1. jula, BiH će za vikend dostići crni bilans od 10.000 preminulih tokom pandemije koronavirusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Prema broju umrlih, koji je u petak iznosio 9.995, u odnosu na ukupan broj stanovnika, naša zemlja ne samo da prednjači u regionu već je treća u svijetu, odmah poslije Perua i Mađarske, pokazuju podaci portala worldometers.info, na kojem neovisni tim istraživača i volontera objavljuje svjetske statističke podatke u realnom vremenu.

Prodavanje magle

Osim opakog virusa, ovako poraznim podacima doprinijeli su kašnjenje u nabavci vakcina, ali i nefunkcionalan sistem zdravstvene zaštite građana u državi u kojoj se odluke donose u 13 kriznih štabova, bez onoga na državnom nivou.

Taj broj najbolje govori koliko smo dobro radili, a sve drugo je prodavanje magle. To je ogroman broj za zemlju od nepuna tri miliona stanovnika. Prema smrtnosti tokom pandemije, BiH je među vodećim državama svijeta – kazao je za prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

Izostao je kontinuitet u primjeni epidemioloških mjera, koje su uglavnom bile dobre, ali nisu provođene na terenu pa su javne površine i objekti često bili puni, kao da nema pandemije.

Nije dovoljno urađeno ni na promociji vakcinacije, kao jedinog efikasnog načina za zaustavljanje pandemije. Nauka nije dovoljno konsultirana, znanje stručnjaka nije iskorišteno. Jedina smo zemlja u svijetu koja za dvije godine nijednog imunologa nije imala u bilo kojem kriznom štabu, iako je imunologija, cijeneći sve druge struke u medicini, ključna u ovom razdoblju – istakao je Karamehić.
Virusolog Bakir Nakaš podatak o 10.000 umrlih smatra žalosnim, jer poznate su mu mogućnosti zdravstvenih kapaciteta koje mogu zbrinuti Covid oboljele.

Nedostajala je efikasna organizacija na najvišem nivou, a ne vidim ni želju da se sistem unaprijedi.

Nažalost, čini se da još učimo na vlastitim greškama. Ono što je izvjesno jeste činjenica za koju nemamo naučnu potvrdu, a odnosi se na to je li svih 10.000 ljudi umrlo “od COVID-19” ili “s COVID-19”. S obzirom na to da uzroci smrti nisu potvrđeni obdukcijom, ostaje nam da konstatiramo da je svih 10.000 preminulo “s COVID-19”. Bilo bi krajnje vrijeme da se tijelo svake preminule osobe s pozitivnim PCR testom podvrgne obdukciji koja bi dala definitivan odgovor – kazao je dr. Nakaš.
Procent vakcinisanih najlošiji u regionu

Dok proces vakcinacije i svjetski i domaći medicinski eksperti vide kao jedini put ka smirivanju pandemije, procent vakcinisanih u BiH još je nizak da bi se građani mogli osjećati sigurnijima. Do početka ovog mjeseca u BiH je vakcinisano nepunih 11 posto stanovništva, dok su susjedne zemlje Srbija i Hrvatska na oko 40 posto, u Crnoj Gori je vakcinisano blizu 30 posto, a u Sloveniji 43,5 posto od ukupnog broja stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh