BiH

SNSD se uskoro u punom kapacitetu vraća u Sarajevo, razlog je novac

SNSD se uskoro u punom kapacitetu vraća u Sarajevo.

U javnosti jedno pričaju, a rade posve drugo. Zaključci Narodne skupštine, o neučestvovanju u radu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara, za SNSD ne znače ništa, tvrdi SDS-ov poslanik, Miladin Stanić

Postoje najave kako bi kadrovi SNSD-a uskoro mogli prekinuti blokadu, i vratiti se u institucije države u punom kapacitetu. Bar tako tvrde u SDS-u. Milorad Dodik ranije je poručio da će prisustvovati sjednicama Predsjedništva, no samo da bi glasao protiv svih tačaka koje se nađu na dnevnom redu. Prijelomni trenutak mogao bi biti novac.

Naime, kako hiljade uposlenika državnih institucijama ne bi u narednom periodu ostalo bez plaća, sastati se mora ili Vijeće ministara BiH, da usvoji novu Odluku o privremenom finansiranju, a druga opcija je da Parlament BiH, konačno usvoji budžet. Niti jedno od ovo dvoje trenutno, nije izvjesno.

SNSD se uskoro u punom kapacitetu vraća u Sarajevo. U javnosti jedno pričaju, a rade posve drugo. Zaključci Narodne skupštine, o neučestvovanju u radu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara, za SNSD ne znače ništa, tvrdi SDS-ov poslanik, Miladin Stanić.

“Ne iz potrebe u kontekstu institucija BiH, nego iz straha da će biti stavljeni na led ili da će biti kažnjeni za neposlušnost a inače imaju jaku bliske odnose sa određenim dijelom stranih faktora na ovim prostorima, i oni su kooperativni do te cijene da Republika Srpska izgubi sve ali da oni ostanu na poziciji”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS u NSRS.

Dodik prekršio dogovor

Susretom s Erdoganom, dolaskom na sjednicu Predsjedništva, Dodik je prekršio dogovor. Osim straha od sankcija, u igri su ozbiljna pitanja, poput finansiranja zaposlenika institucija. Sve su to razlozi navodi opozicija u Republici Srpskoj, da SNSD poklekne. Dodik se danas ne oglašava, no prošle sedmice, nakon sjednice Predsjedništva je poručio:

“Mi ćemo i dalje ostati u toj nekoj vrsti zajedništva, važno je da Parlament gdje oni imaju uticaj i gdje mogu da u Predstavničkom domu nešto učine da oni budu dosljedni. Inače želim da kažem do kraja, za naše postupanje u skladu sa Zaključcima NSRS nije ni potrebna opozicija, formalno gledano i brojčano gledano. Nijedna odluka neće se moći donijeti ni u Parlamentu zato što Dom naroda ima kapacitet da to naravno tako obezbijedi”, izjavio je Milorad Dodik 31. augusta ove godine.

Sjednica Predstavničkog doma o budžetu 20.9.

Za 20. septembar zakazana je sjednica Predstavničkog doma. Uprkos blokadi iz Republike Srpske. Opozicija u ovom entitetu još nema konačan stav, hoće li učestvovati u radu. Na dnevnom redu je i budžet. Zbog nedostatka entitetske većine, odluke će se morati donositi u drugom krugu glasanja. No, ako situacija ostane kakva jeste, kako je Dodik i najavio, neće proći na Domu naroda.

“To će nanijeti štetu svima u interesu je svih da dođemo i da ovdje radimo, razlog kojeg politički predstavnici iz Republike Srpske iznose za blokadu, Inzkov Zakon o zabrani negiranja genocida ustvari nije nikakav razlog, gospodin Inzko je donio Zakon na tragu civilizacijskih postignuća nikome se ništa ne uzima”, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Odluka do kraja mjeseca

Parlamentarna procedura za usvajanje budžeta je dugotrajna. Stoga svi apeluju na Vijeće ministara da zasjeda i produži privremeno finansiranje institucija. Iz Kabineta predsjedavajućeg Tegeltije, nema odgovora na pitanje da li će se to i dogoditi. Iz Ministarstva finansija i trezora poručuju:

“Sjednice zakazuje predsjedavajući Savjeta ministara, a priprema Generalni sekretarijat te nismo nadležni da dajemo bilo kakve procjene o terminima budućih sjednica. Takođe, Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je Odluku o privremenom finansiranju za 4.kvartal ove godine u proceduru u skladu sa zakonskim rokovima te ne možemo komentarisati druga eventualna rješenja koja nisu u nadležnosti ovog Ministarstva”, kazali su iz Ministarstva finansija BiH.

Da li će novac ponovo raspetljavati odnose na bh. političkoj sceni? Stvari bi mogle biti jasnije do kraja ovog mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh