BiH

Predsjednik SDA Sandžak: Očekujem izvinjenje Vučića i Ružića

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da očekuje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se izvine prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, kao i djeci i njihovim roditeljima.

Sulejman Ugljanin - Sandzakpress.net

Kako se navodi u saopštenju njegove stranke, on je ocijenio da „nametanje srpske nacionalne himne“ djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja „najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta“.

„Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio dijelove himne. Ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije, pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo“, naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, „promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije, uključujući i promjene zastave i himne u one koje bi svi građani osjećali svojim“. prenosi “N1“.

„Po svojoj sadržini, ova državna himna, odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20 posto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku“, ocijenio je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamjernu zloupotrebu državničke funkcije, ocjenjujući da su te „neprimjerene izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh