BiH

Christian Schmidt: Stabilna i nezavisna Centralna banka BiH je javni interes

Christian Schmidt - vijesti

Visoki predstavnik Christian Schmidt pohvalio je Centralnu banku BiH na izvršavanju njenih ustavnih i zakonskih obaveza u najboljem interesu cijele zemlje.

Svi građani države BiH u oba entiteta i u Brčko Distriktu profitiraju od stabilne valute, ističe se u saopćenju OHR-a.

“Centralna banka BiH doprinosi očuvanju stabilnosti domaće valute i bankarskog sektora, čak i u vrijeme globalnih kriza. Prije samo nekoliko dana je izvršila distribuciju sredstava MMF-a Bosni i Hercegovini čija je namjena ublažavanje posljedica pandemije covida-19. Međunarodne agencije za kreditni rejting, čiji izvještaji služe kao smjernice prilikom donošenja odluka o investicijama, kontinuirano prepoznaju značajnu ulogu Centralne banke BiH,” izjavio je visoki predstavnik.

U telefonskom razgovoru sa guvernerom Senadom Softićem, visoki predstavnik je izrazio punu podršku ovoj instituciji i radu Upravnog vijeća, naglašavajući da je očuvanje kontinuiteta njezinog rada i nezavisnosti od politike ključno za sveukupnu stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh