BiH

EU ažurirala listu: Preporučeno postepeno ukidanje ograničenja za državljane Srbije i BiH

Vijeće Evropske unije (EU) ažuriralo je popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u EU, prema kojem su Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države uklonjene su s tog popisa.

Zastava EU - Cakovec.hr

To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neobaveznih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike, navodi se u preporuci EU-a.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ova će se lista nastaviti redovno pregledavati i u skladu s tim ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Kina.

Navedeno je da bi ograničenja putovanja također trebala postepeno se ukinuti za posebne administrativne regije, Kinu, Hong Kong i Makao.

Lista EU-a je savjetodavna za države članice i nije obvezujuća. Iako su dopuštena turistička putovanja u EU iz zemalja sa popisa, na putnike se mogu primijeniti neke mjere poput testiranja i karantina. Ograničenja putovanja zemalja EU-a u zemlje koje nisu na popisu nastavljaju se, prenosi Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh