BiH

Sastanak opozicije u ponedjeljak zbog Dodikove izjave da Dejtonski sporazum ne postoji

Opozicioni lideri u RS-u sastat će se u ponedjeljak u Banjoj Luci, saznaje BN TV. Kako saznaje ova TV stanica, razmatrat će se novonastala situacija nakon izjava člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji je kazao da “Dejtonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH”.

Cavić Borenović Sarović - Avaz

“Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija”, kazao je Dodik.

Ranije je na Dodikovu izjavu reagirao predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Izjava data nakon zajedničkog sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban ‘novi dogovor’ je netačna ali i izrazito opasna”, istakao je Šarović.

Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, kaže Šarović nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji po Republiku Srpsku. prenosi “Klix“.

“Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, upozorava Šarović.

On ističe da je “to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvjesnost nikada nećemo ići”.

“Razgovarati možemo jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inzkovu odluku ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku”, kazao je Šarović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh