BiH

Fadil Novalić obećao da će penzije u Federaciji BiH rasti

Federalni premijer Fadil Novalić obećao je da će penzije u Federaciji BiH rasti. Kako navodi, rezultati potvrđuju da on svoja obećanja ispunjava.

Fadil Novalić - Fena

Kako je naveo, brojevi koje su zatekli u penzijskom fondu bili su alarmantni. Akumulirani deficit fonda krajem 2016. godine iznosio je 227 miliona KM.

“Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita.Penzije su bile neredovne, nestabilne i nimalo pravične. Znali smo da je vrijeme za promjene. Prepoznali smo problem i počeli raditi na rješenju”, naveo je premijer na Facebooku.

Kako je dodao, usvajanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u martu 2018., uspjeli su do kraja 2019. godine deficit od 227 miliona pretvoriti u suficit od 56.000.000KM.

“Rast suficita omogućio je porast penzija za čak 20 posto. Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM.Trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM. Ovaj rezultat je posebno značajan ukoliko se ima na umu da je prosječan broj penzionera tokom prethodne Vlade Federacije BiH iznosio 386.000, dok je od 2015. godine do danas, prosječan broj 412.000”, zaključio je Novalić. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh