BiH

Helikopter iz RS-a gasi požar u Jablanici

Stanovništvo Jablanice u strahu je od širenja požara koji je nakon Komadinovog Vrela zahvatio i lokalitet Plase. Plamen je danas daleko od kuća i privatne imovine, međutim mještanima nije svejedno. Skoro svi su tokom dana išli na lice mjesta, pomažući vatrogascima koji su oko podneva dobili i pomoć iz zraka.

požar, gašenje / PR - Haber.ba.

U ponedjeljak u večernjim satima helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske napravio je deset uzleta iznad požarišta, a s gašenjem je nastavio i danas.

– Vjerujemo da će imati efekta, a nadamo se i skorim padalinama, rekao nam je načelnik Jablanice Damir Šabanović koji je i sam gasio vatru.

Naveo je i da je riječ o velikom području, te kako je stanje na Komadinovom Vrelu mirno, kao i da je na Plasama situacija nešto povoljnija nego dan ranije. Problem predstavlja činjenica da vjetar neprestano puše, kao i da vremenom linija požara postaje duža.

Podsjetimo, na području općine Jablanica na snazi je i Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, a koje je proglašeno u petak, 13. kolovoza. Šabanović je istog dana podnio krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog, kako je naveo, opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

Požar / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh