BiH

Toplotni val sa sjevera Afrike stigao u našu zemlju: Evo kakav nas vikend očekuje

Toplotni val sa sjevera Afrike stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a vrhunac se očekuje za dane vikenda i u ponedjeljak.

Vrućina - Radiosarajevo.ba

Ovo je potvrdio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović za Avaz.ba.

Kako je rekao, toplotni val iz Afrike uveliko je zahvatio BiH, što se može vidjeti po visokim temperaturama, ali i prašini po automobilima.

– Toplo i suho vrijeme prognozira se do 20. avgusta. Promjena u vidu blagog pada temperatura izgledna je od 20. do 25. avgusta, ali i dalje bez padavina. Temperature će biti nešto niže, ali i dalje će biti toplo i sparno – kaže Krajinović.

Za vikend i u ponedjeljak temperature će dosezati i do 42 stepena, kaže Krajinović, te će sutra, najvjerovatnije, proglasiti crveni meteoalarm.

– Našu zemlju zahvatio je peti toplotni val, a izgledno je da će ovog avgusta biti oboreni temperaturni rekordi. Najviša temperatura u avgustu zabilježena je 2007. godine u Mostaru, kada je 10. avgusta izmjeren 43,1 stepen – govori Krajinović, dodajući da su se apsolutni rekordi bilježili u julu.

Zanimljivo je da je 1922. godine najviša zabilježena temperatura na Bjelašnici iznosila 24,9 stepeni.

Što se tiče ostalih gradova, rekordna temperatura u Sarajevu zabilježena je 19. avgusta 1946. godine, kada je izmjereno 40 stepeni, u Bihaću su 8. avgusta 2013. izmjerena 42 stepena, Sanskom Mostu 10. avgusta 42,1 stepen, a u Zenici su 22. avgusta izmjerena 41,3 stepena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh