BiH

Gazda za primjer: Mostarac sve svoje radnike odveo u Alanju na godišnji odmor

Šantić se prije nekoliko godina vratio iz Švedske u BiH i osnovao svoju kompaniju

odmor u Turskoj . Facebook

Mostarac Senad Šantić sve uposlenike svoje firme „ZenDev“ odveo je na godišnji odmor u tursku Alanju. Riječ je o biznismenu koji se iz Švedske prije nekoliko godina vratio u BiH da živi i pokrenuo svoju kompaniju. Danas ima više od 30 uposlenika.

– Prije nekoliko dana neko me pitao – zašto? Dobro pitanje, koje vas tjera da razmišljate stilovima liderstva, o odnosu poslodavac-zaposlenik, o menadžmentu, kapitalizmu protiv socijalizma i drugim pitanjima – napisao je Šantić u postu na Facebooku.

Nešto specijalno
On i njegov kolega su uvijek željeli da poprave kvalitet života u ovom dijelu svijeta, a kada su shvatili da većina ljudi koji rade u njegovoj firmi nikada nisu letjeli avionom – željeli su uraditi nešto specijalno za ljude koji su “uradili sve za njih”.

– Ovo putovanje je bilo sjajno, siguran sam da će povezivanje između nas koje će se desiti na ovom putovanju pozitivno odraziti na nas i naš posao – dodao je Šantić.

Zaključuje da su mnogi mišljenja da jedan poslodavac ne bi trebao da ima ovakav odnos sa svojim uposlenicima, ali on poručuje – “Mi smo uvijek stvari radili na svoj način”.

Senad Šantić je kao četverogodišnjak sa porodicom izbjegao u Švedsku. Nakon školovanja i završenog studija informatike životni put ga je odveo u SAD, gdje je pokazao interes za razvoj vlastitog biznisa.

Po povratku u Švedsku razvio je mobilnu aplikaciju za lokalne škole. Ipak, želja za domovinom i rodnim gradom, vratila ga je u Mostar, gdje je pokrenuo informatičku konsultansku firmu.

Manje stresa
– Svi te blijedo pogledaju kad im kažeš da ćeš taj potez uraditi, ali vidio sam da je ogromna potreba za informatikom u Švedskoj i da bi mogli napraviti konsultansku firmu, pozvao sam kolegu Nikolu kojeg poznajem iz djetinjstva i predložio sam mu da pokrenemo firmu na način da on ostane u Geteborgu i pronalazi klijente, a ja ću ovdje nadgledati, pronalaziti prave ljude – ispričao nam je Šantić, vlasnik kompanije ZenDev, još 2019. godine.

Oko 70 posto klijenata je u Švedskoj, a ostatak u Švicarskoj, Norveškoj i Americi. Startali su s tri uposlenika, a sada zapošljavaju više od 20 osoba. Cilj, je kako tvrdi stvoriti radno mjesto sa što manje stresa i bez prekovremenih sati.

Briga o radnicima osnovna je vodilja kompanije, jer ako su radnici zadovoljni, nema brige za biznisom, poručio je tada Senad. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh