BiH

Epidemiološke mjere u FBiH produžene za 14 dana

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidencijaa zaraze Covid-19 na nivou Federacije 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Iako je incidencijaa i dalje niska, zabilježen je blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan, a u padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

Iz Zavoda navode da rizik i dalje predstavlja povećan broj ulazaka turista i dijaspore u zemlju tokom ljeta, te odlasci državljana BiH u druge zemlje na godišnje odmore.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu, na kojoj je predloženo produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana. U novoj naredbi, koja je upućena Vladi Federacije BiH, predložene su i dodatne odredbe koje su jučer dogovorene na 11. sastanku Odbora za koordinaciju Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH, kojem su prisustvovali direktori zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, te županijski ministri zdravstva.

U prijedlogu nove naredbe je navedeno da se, osim postojećih prioritetnih grupa, počne s cijepljenjem zaposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja. Nakon toga, zavodi za javno zdravstvo županija, dužni su početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva. Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i županijske zdravstvene ustanove, dužne su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja.

Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužne su otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina, zatim formirati mobilne timove za imunizaciju, posebno ugroženih grupa stanovništva (osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u centre za imunizaciju, migranti, Romi i dr.), kao i stanovništva koje je udaljeno od punktova. Također, nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužna su cijepljenje obavljati svih sedam dana u tjednu u razdoblju od 08:00 do 20:00, a po potrebi i duže, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima, priopćeno je iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Prijedlog nove naredbe upućen je Vladi Federacije BiH koja ga je danas i usvojila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh