BiH

VSTV o Gordani Tadić: “Premještena je na mjesto tužiteljice”

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je utvrdila disciplinsku odgovornost Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Gordana Tadić - Avaz

Kako su saopćili, odluku su donijeli po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH.

Odlukom se, dalje se navodi, “utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužioce koji propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i tačka 17. ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’ Zakona o VSTV BiH.

Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke”, saopćeno je.

Prethodno je portal Istraga.ba, objavio da je Tadić imala privilegovane tužioce kojima je dodjeljivala predmete, uglavnom one koje je ona željela kontrolisati. Među tim privilegovanim tužiocima su, piše isti izvor, bili – Ćazim Hasanspahić, Oleg Čavka, Vedrana Mijović, Merisa Nurkić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh