BiH

Reis Kavazović: “Bitan i hrabar korak na putu suočavanja sa prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja”

Ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju, navedeno je u saopćenju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Husein ef. Kavazović - Igbd.org

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka (Inzka) kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju reisu-l-uleme se kaže kako je ovo “dugo očekivana odluka za koju smo se svi nadali da će je donijeti domaća državna zakonodavna tijela“.

– Nažalost, godinama nakon rata i nakon utvrđenih činjenica pred domaćim i međunarodnim sudovima, ne samo da u nekim krugovima nije došlo do suočavanja sa prošlošću, nego se negiranje genocida i drugih sistematskih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca u posljednje vrijeme samo intenziviralo.

Konkretan korak

Zato je ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja sa prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja. Ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbjegli svjetovnoj pravdi – kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

Zaustaviti negiranje genocida

Dodaje se kako je ovo jedinstvena prilika da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca, te prilika da svi krenemo naprijed, odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podjela i zločina.

Ovo je jedina ispravna odluka i tračak nade za svjetliju budućnost ovih prostora u kojoj neće biti mjesta za zločinačke ideologije i nositelje mržnje i razdora među narodima, nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude – navedeno je u saopćenju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh