BiH

Dodik: Bakir Izetbegović pokušava povratiti politički utjecaj pričom o agresiji na BiH, izmišljanjem etničkog čišćenja

Nisam htio juče da reagujem na Izetbegovićeve neistine i konstrukcije iz poštovanja činjenice da muslimani slave Bajram, kazao je Dodik

Milorad Dodik - RAS Srbija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je „čak i Dejtonskim mirovnim sporazumom građanski rat u BiH okarakterisan kao tragičan sukob u regionu” i da „nema niko, osim Bakira Izetbegovića, da ne zna da su u BiH devedesetih godina ratovali narodi koji su i prije rata živjeli tu, neki, doduše, pojačani dobrovoljcima iz islamskih zemalja“.

– Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i spoljnih neprijatelja Srbije i Hrvatska – kazao je Dodik komentirajući Izetbegovićevu izjavu da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu i da ga ne treba zvati nekim nesretnim sukobom, jer je to bila agresija na BiH, te da je “srpski svet drugo ime za veliku Srbiju”.

Dodik je kazao da takvim narativom i takvim odnosom prema najvažnijim susjedima Izetbegović najviše štete nanosi upravo muslimanima Bošnjacima.

Dodik je kazao da je “posljednji popis u BiH, friziran da se zadovolje zahtjevi Bošnjaka, pokazao nešto što bi u Sarajevu uporno da sakriju – u Republici Srpskoj živi više od 15 posto nesrba, a u FBiH Srbi su na nivou statističke greške”.

– Jasno je, onda, i ko je izvršio etničko čišćenje i koji narod je očišćen iz FBiH. Nisam htio juče da reagujem na Izetbegovićeve neistine i konstrukcije iz poštovanja činjenice da muslimani slave Bajram, ali vidim da Izetbegoviću nije smetalo da na svoj praznik napadne Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju. U ratu su to činili na pravoslavne praznike, ostavljajući krvave tragove od Kravica, preko Bradine, do Sarajeva – rekao je Dodik. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh