BiH

Bajram u Mostaru: “Živimo vrlinu strpljenja”

Centralna bajramska manifestacija na području Mostarskog muftijstva održana je u Krađoz-begovoj džamiji, gdje je Bajram namaz predvodio muftija Salem ef. Dedović.

Bajram u Mostaru - Haber.ba

Tumačeći obred hadža i kurbana kao primarnih vjerskih obaveza, govorio je između ostalog i o prirođenoj potrebi ljudske naravi da se oplemeni vrlinama dobročinstva koje, prije svega, mora sadržavati svijest o Bogu, humanosti i pojavnim vanjsko-društvenim posljedicama.

Bez obzira na uloge i funkcije u zemaljskom prolaznom životu, moramo se truditi da iza sebe ostavljamo lijepe tragove, a to su dobra djela, jer je to ono što se kod Gospodara svjetova najbolje nagrađuje, pruža najbolju nadu i osigurava lijep spomen na nas i nakon preseljenja s ovoga svijeta, naglasio je.

Pozvao je vjernike da čuvaju porodične vrijednosti, da budu promotori društvene etike koja ne podilazi i ne predaje se pošastima konzumerizma, hedonizma i otužnog populizma.

Danas imamo potpuno izokrenut sistem vrijednosti gdje se bez truda, znoja i žrtve žele rezultati, postignuća i društvene privilegije. Sve se želi sad i odmah, bez spremnosti da se iskazuje i živi vrlina strpljenja, zaboravljajući da se bez razbora i mudrosti ne mogu donijeti ispravne odluke, i da je nužno da se odmjeri i procijeni svako ozbiljno pitanje iz više različitih aspekata, prokomentiarisao je.

Ambijent pasivnosti i bezbrižnosti, kako je kazao, ne vodi dobru i stoga se mora promijeniti ta paradigma jer vjera od vjernika traži da čine dobro koliko god mogu, gdje mogu, te da uvijek i samo doprinose općem prosperitetu, odnosno da nikada ne budu od onih koji odmažu tim procesima.

Moramo se usmjeriti ka tome da u svemu dajemo maksimum od sebe, a ne minimum napora i žrtve, naglasio je muftija Dedović.

Uz konstataciju da je pandemija koronavirusa odnijela dosta života, različitih životnih dobi, muftija je pozvao vjernike da se registriraju i odazovu na vakcinaciju koja se provodi.

Na području Muftijstva mostarskog bajram-namaz je klanjan u 159 džamija i mesdžida u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozoru, Glamoču, Livnu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Čapljini, Stocu, Ljubinju, Trebinju, Bileći, Gacku i Nevesinju.

Bajram u Mostaru – Haber.ba

Bajram u Mostaru – Haber.ba

Bajram u Mostaru – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh