BiH

Crveni polumjesec Turske podrška Maršu mira: Učesnicima osigurani hrana i piće

Crveni polumjesec Turske će tokom trodnevnog Marša mira, koji ujutro kreće iz Nezuka prema Potočarima, učesnicima dijeliti hranu i piće na određenim punktovima na trasi kojom će prolaziti tokom pješačenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski Crveni polumjesec podrška učesnicima Marša mira - Twitter

Na punktovima na trasi kojom će prolaziti učesnici ovogodišnjeg Marša mira biće volonteri.

Crveni polumjesec Turske podržava Crveni križ BiH, odnosno Crveni križ Tuzlanskog kantona tokom Marša mira s obzirom da su oni zaduženi za zdravstvo, odnosno prvu pomoć kompletne kolone Marša mira.

Direktor odjela za volontere pri Crvenom polumjesecu Turske Nurdal Durmus pojasnio je da će tokom tri dana Marša mira na različitim lokacijama dijeliti hranu i piće za učesnike koji sutra kreće iz Nezuka kod Sapne.

“Sa našim volonterima ćemo pratiti učesnike Marša mira i tokom cijelog puta ćemo im dijeliti hranu, voće i piće”, pojasnio je Durmus.

Prema njegovim riječima, jako je bitno raditi na ovakvim projektima ne samo u BiH nego u bilo kojem dijelu svijeta gdje su se događale ljudske tragedije.

“Trebamo sanjati i imati za cilj da stvorimo svijet bez ljudskih tragedija i bez rata. Svjesni toga trebamo povećavati broj naših volontera”, kazao je Durmus.

Direktor Ureda Crvenog polumjeseca Turske za BiH Suat Sokullu podsjetio je da tri godine djeluju u BiH.

“Ovo nam je četvrti Marš mira u kojem učestvujemo sa našim aktivnostima. Ove godine ćemo na određenim punktovima učesnicima Marša mira dijeliti hranu, piće, voće i sendviče”, kazao je Sokullu.

Kako je naveo, 11. jula, nakon kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici, sa volonterima će očistiti mezarje Memorijalnog centra.

“Srebrenica je za nas kao i za Tursku jako bitna, nešto što se ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovilo”, poručio je Sokullu.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh