BiH

Predsjedništvo BiH nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst: Opredijeljeni smo za članstvo u EU i provođenje reformi

Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi

Predsjednistvo biH sa Palmerom, Neslonom, Satlerom i Ajhorst - Avaz

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferovićrazgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Metjuom (Matthew) Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su ponovili da su opredijeljeni za članstvo u EU, te da je obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju aktivnosti na provođenju reformi koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH. prenosi “Avaz“.

Ilegalne migracije
Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bih, važne teme današnjeg susreta su bile ilegalne migracije i borba protiv širenja pandemije koronavirusa. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD i EU i ponovili stav da Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje problema ilegalnih migracija najbolji jedinstven EU pristup i sistemsko rješavanje ovoga problema.

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Izborni zakon
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Palmer i direktorica Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorica Ajhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Erik (Eric) Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh