BiH

Vratio se iz SAD-a i podigao plantažu voća: Nema tamo bosanske duše za kojom čeznemo

ao mladić sam iz Sanskog Mosta otišao u Rijeku, gdje sam radio u brodogradilištu, a potom sam početkom rata otišao u Sjedinjene Američke Države, gdje sam proveo punih 27 godina, priča Eminić.

Hakija Eminiić - Nezavisne

Na području sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, na površini većoj od 15 dunuma prostranu plantažu kultivisanu različitim voćarskim kulturama podigao je Hakija Eminić, pišu Nezavisne novine.

Ovaj rođeni Sanjanin, inače američki penzioner, kaže kako se nedavno zauvijek vratio u rodni zavičaj nakon što je u pečalbi proveo više od 40 godina.

“Kao mladić sam iz Sanskog Mosta otišao u Rijeku, gdje sam radio u brodogradilištu, a potom sam početkom rata otišao u Sjedinjene Američke Države, gdje sam proveo punih 27 godina”, priča Eminić.

Kaže kako je tamo radio kao metalostrugar, a potom je u jednom trenutku osnovao vlastitu firmu i sve donedavno bio njen prvi čovjek. Dodaje kako je naposlijetku preduzeće prodao i tako zaradio veliki novac.

“Moja najveća životna želja bila je imati veliko imanje i uzgajati voćarske kulture. Prije nekoliko godina kupio sam dvadesetak dunuma zemljišta koje je bilo zaraslo u šumu i bujnu vegetaciju, sve sam to iskrčio i posadio voće. Sada je to mjesto gdje namjeravam provesti ostatak života”, navodi Eminić.

Kaže kako je zasadio jabuke, šljive, kruške, trešnje, zatim pedesetak stabala pitomog kestena, više od stotinu sadnica oraha, a jedna od zemljišnih parcela kultivisana je lješnjakom i aronijom.

“Ovo još nije kraj jer je ostalo još oko pet dunuma šume koju ćemo iskrčiti i tu zasaditi voće. Zasad mi nije namjera baviti se intenzivno voćarstvom, a sve što rodi planirao sam razdijeliti prijateljima i humanitarnim organizacijama”, navodi Eminić.

Dodaje kako veliku zahvalnost duguje bratu Enesu, koji je vodio brigu o imanju dok se on nalazio u Americi. Kaže kako između života u toj velikoj zemlji i Bosni i Hercegovini ima dosta razlike, a ako je čovjek vrijedan i posvećen poslu, preko okeana može ostvariti američki san.

“Tamo je vrijeme novac. Mora se mnogo raditi i biti posvećen poslu ako želiš ostvariti materijalni uspjeh i zaraditi novac. Za mnoge stvari jednostavno nemaš vremena, a meni je najviše nedostajalo što je tamo život bez istinske bliskosti među ljudima i one naše bosanske duše za kojom uvijek čeznemo. S druge strane, država je tamo mnogo uređenija i zakon se mora poštovati, a to kod nas često nije slučaj”, objašnjava Eminić. Dodaje kako je život ispunjen trkom i stresom sada za njega prošlost i da je plantaža koju je podigao njegov rajski kutak gdje provodi slobodno vrijeme te se druži s prijateljima i poznanicima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh