BiH

Čampara odgovorio Hoffmanu: Vi ste neznalica koja bruka Graničnu policiju BiH

Nakon što je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman podnio zahtjev Centralnoj izbornog komisiji BiH (CIK) da se federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari oduzmu mandati zastupnika na kantonalnom i federalnom nivou zbog sukoba interesa, oglasio se i Čampara.

Aljoša Čampara - N1info.com

Čampara je kazao da bi građani Bosne i Hercegovine imali korist od savjetnika direktora Granične policije BiH samo ukoliko bi on radio svoj posao i savjetovao direktora o načinu što bolje zaštite državne granice.

“Njegove populističke izjave, bavljenje dnevno-političkim temama, pokušaji izgradnje političke karijere i katastrofalno stanje na državnoj granici govore da savjetnik direktora Granične policije BiH ne radi dobro svoj posao. Njegovo nepoznavanje elementarnih propisa možda na najbolji način govori zbog čega se stanje u Graničnoj policiji BiH već duži niz godina ne može popraviti. Ako je neznanje gospodina Hoffmana u odnosu na Zakon o Graničnoj policiji BiH, Zakon o graničnoj kontroli ili Zakon o strancima jednako njegovom nepoznavanju Izbornog zakona BiH i drugih općih propisa, onda sa žaljenjem mogu konstatovati da na mjestu savjetnika direktora Granične policije BiH imamo neznalicu”, kazao je Čampara.

CIK za sukob interesa nije nadležan od 2013. godine
Dalje je naveo da Hoffman ne zna, a trebao bi, kako kaže, barem prije javnog istupanja, da Centralna izborna komisija (CIK) BiH od 2013. godine nije nadležna za oblast sukoba interesa. prenosi “N1“.

“Dakle, da kojim slučajem savjetnik ima opće znanje onda ne bi prije svega brukao Graničnu policiju BiH, a zatim sebe lično tvrdnjama kako je podnio zahtjev CIK-u u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH. Čitanje gospodine Hoffman ne ubija. Štaviše, proširuje vidike, a ponajviše onima plitkog znanja”, dodao je.

Naglasio je da je zanimljivo kako se Hoffman nije sjetio HDZ-ovih funkcionera u izvršnoj vlasti nije sjetio još zvaničnika koji su u sukobu interesa.

“Poput Jelke Milićević koja je ministrica finansija FBiH, dopremijerka FBiH i zastupnica u Parlamentu FBiH, Josipa Martića koji je ministar prostornog uređenja FBiH i zastupnik u Parlamenta FBiH, Zore Dujmović koja je ministrica kulture i sporta FBiH, zatim zastupnica u Skupštini Kantona 10 i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH ili pak Marinka Čavare koji je predsjednik FBiH i zastupnik u Parlamenta FBiH”, rekao je Čampara.

Zbog HDZ-a se došlo do sukoba interesa
Zamolio je Hoffmana da svoje stavove prenese predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i oštro ga iskritikuje zbog toga što je onemogućio izbor novog saziva Vlade FBiH i što je ministre iz svih stranaka, uključujući SDA, HDZ i SBB, doveo u situaciju da se nalaze na dvije ili tri funkcije u isto vrijeme.

“Hoffmanu preporučujem i da pročita odredbe Izbornog zakona BiH, ali i ostale podzakonske akte koje je donio CIK BiH. Tek tada postat će mu jasno da ne postoji nikakav ‘eklatantan sukob interesa’ u obnašanju funkcija ukoliko nije imenovan novi saziv Vlade FBiH. Da uprostim, svi ministri koji se nalaze na duplim funkcijama prema zakonu i zbog kontinuiteta vlasti nastavljaju obnašati dužnosti u izvršnim i zakonodavnim organima do izbora novog saziva FEderalne vlade. Naravno, za svoj rad primaju samo jednu platu i to onu ministarsku”, kazao je.

Na kraju je naveo da je svjestanda savjetnik Hoffman pokušava na sve načine izvršiti pritisak na njega.

“Kako bi se što prije okončalo imenovanje direktora FUP-a. Međutim, gospodin Hoffman mora znati da pritisci ne djeluju na mene i da će Zoran Galić, što se mene tiče, i dalje ostati njegov šef u Graničnoj policiji BiH, a da će konkurs za direktora FUP-a biti ponovljen”, poručio je Čampara.

Podsjetimo, Hoffman je danas za N1 potvrdio da je podnio zahtjev CIK-u da Aljošu Čamparu, koji inače obavlja dužnost ministra unutrašnjih poslova FBiH gdje zapravo obnaša izvršnu vlast, a kao zastupnik u Skupštini KS i Domu naroda Parlamenta FBiH, oduzme mandate zastupnika na fedralnom i kantonalnom nivou jer je u sukobu interesa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh