BiH

Dodik žestoko napao Turković nakon njenog govora u Ujedinjenim nacijama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Vijeće sigurnosti UN “nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika”.

Milorad Dodik - Twitter

Dodik je kazao da se “stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom”.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministrice inostranih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, Dodik je istakao da je “njenim antiustavnim ponašanjem pred Savjetom bezbjednosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena”.

“Bisera Turković ni juče pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote”, konstatovao je Dodik.

Na sjednici, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Cristiana Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Nebenzja je rekao i da ministrica Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Vijećem sigurnosti, već da je iznijela lično mišljenje.

Ruski ambasador je podsjetio da su zemlje članice Vijeća sigurnosti dobile pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da Turković nema zakonsko pravo da govori u ime svih strana.

S druge strane, Turković je žestoko reagirala i odbrusila Nebenzju.

“Da li imate odobrenje ministra Sergeja Lavrova da postavite to pitanje? Ako nemate, onda je to vaše lično mišljenje”, poručila je, a zatim objasnila na čemu je bazirana vanjska politika BiH te da joj ne treba odobrenje Predsjedništva BiH da se može obratiti, a ukoliko trebaju ograničenja o tome odlučuje kompletno Predsjedništvo BiH, a ne jedan član. prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh