BiH

Džaferović razgovarao s delegacijom privrednika iz Pakistana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio delegaciju privrednika iz Pakistana, na čelu s predsjednikom uprave Fondacije Fauji Waqarom Ahmedom Malikom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Džaferović je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Islamska Republika Pakistan imaju izuzetne prijateljske odnose, koji su potvrđeni i u trenucima kada je Bosni i Hercegovini bilo najteže, te da ove odnose treba dodatno razvijati i jačati, naročito kroz ekonomsku saradnju, navodi se u saopćenju.

Razgovarano je o konkretnim modalitetima jačanja ekonomske saradnje dvije države, naročito kada su u pitanju mogućnosti proizvodnih investicija, a od potencijalnih sektora za ulaganje u BiH izdvojene su oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije, poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i tekstilne industrije.

u saopćenju se dodaje i da je naglašeno opredjeljenje za podizanje postojećeg nivoa trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Pakistana na znatno viši nivo u idućem periodu, te je istaknut značaj blizine Bosne i Hercegovine tržištu Evropske unije, u vezi sa pokretanjem proizvodnih kapaciteta na tlu BiH.

Fondacija Fauji predstavlja jedan od najvećih ekonomskih koncerna u Pakistanu, koji okuplja naftne kompanije, kompanije za poljoprivredu, proizvodnju hrane i brojne druge kompanije. Obim poslova ovog koncerna iznosi četiri milijarde dolara, a osim djelatnosti u polju biznisa, Fondacija vodi i čitav niz društveno odgovornih ustanova u oblastima zdravstva, obrazovanja i naučnog razvoja.

Aktivnosti Fondacije Fauji, s ciljem pokretanja projekata u Bosni i Hercegovini, dolaze nakon posjete člana Predsjedništva BiH Džaferovića Pakistanu i susreta sa najvišim zvaničnicima te države, dodaju u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je, uz Waqara Ahmeda Malika i delegaciju Fondacije Fauji, prisustvovao ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Khalid Rao.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh