BiH

Gradonačelnik Livna nije zadovoljan: HEP nam malo plaća za korištenje Buškog jezera. U suradnji s višim razinama vlasti nastojat ćemo dobiti više sredstava

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović, zamjenica predsjednika i predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, tijekom drugog dana službenog posjeta ministra gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislava Ćorića Livnu, sastali su se s gradonačelnikom Livna Darkom Čondrićem te s gospodarstvenicima grada Livna.

Na sastanku s gradonačelnikom razgovaralo se o potencijalima Livna, stanju u gospodarstvu i unaprjeđenju suradnje s Republikom Hrvatskom, kao i ostvarivanju suradnje s hrvatskim gradovima i općinama u pograničnom području.

Potencijali Buškoga jezera bili su tema razgovora s ministrom Ćorićem, kojega su domaćini upoznali s trenutačnom situacijom kada je u pitanju naknada koju Republika Hrvatska izdvaja za Livno po osnovi korištenja toga vodnog resursa. Domaćini su s izaslanstvom tijekom prvog dana posjeta obišli ovo najveće umjetno jezero u Europi te posjetili pogon Crpne stanice Buško Blato u Podgradini, crpno-turbinskog postrojenja putem kojeg se akumulira voda u jezeru za potrebe glavne hidroelektrane Orlovac u Rudi, u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik Čondrić istaknuo je da je trenutačna naknada koju Livno prima od HEP-a zbog korištenja vode iz jezera niska.

“Raspodjela sredstava mora biti veća i Grad Livno će, u suradnji s višim razinama vlasti, nastojati da se to i ostvari. Ministra smo upoznali s trenutačnim stanjem u livanjskom gospodarstvu i izrazili smo, kao jedinica lokalne samouprave, spremnost na suradnju posebno s pograničnim gradovima i općinama, s kojima vidimo zajednički interes u dobivanju sredstava iz europskih fondova. Livno ima prirodne potencijale, vodu, vjetar, sunce, te ima u planu upravo kroz projekte naslonjene na ove prirodne resurse pokrenuti gospodarstvo.

Prostorno smo jedna od najvećih općina, s odličnim uvjetima kupnje zemljišta za proizvodne pogone. Želimo poboljšati situaciju korištenja potencijala Livanjskog polja, nastavka izgradnje gospodarskih zona i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih ulagača i njihova dolaska na naše područje i samim tim otvaranja novih radnih mjesta. Jednako tako ćemo biti istinski partneri i našim domaćim gospodarstvenicima. Stoga smo i s njima danas razgovarali, a sve s ciljem da zajedničkim snagama pokrenemo livanjsko gospodarstvo. Mišljenja smo da nam u svemu tome nastavak dobre suradnje s Vladom Republike Hrvatske može itekako pomoći, uz veliku podršku koju imamo od strane vodstva hrvatske politike u BiH”, kazao je, među ostalim, gradonačelnik Čondrić, prenosi SlobodnaDalmacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh