BiH

Milanović u društvu Čovića: Njihova domovina je BiH, kako je zacrtana prije 26 godina

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je u Zagrebu na svečanoj akademiji povodom 70. godišnjice rada Hrvatske matice iseljenika pozvao na zajedništvo u vezi sa statusom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Zoran Milanović - Agencije

Milanović je u obraćanju pozvao na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH.

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Naglasio je i velike šanse da se Hrvatsku danas pozicionira među najnaprednije države Evrope, “tamo gdje nikada nije bila, ali gdje joj je mjesto”.

Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što “ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”.

“Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH”, izjavio je Čović.

Zahvalio je dužnosnicima u Hrvatskoj na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja “čvrst i siguran most s domovinom” za oko 3,5 miliona Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su uz Milanovića, sudjelovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, te mnogi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

Izaslanik premijera Zvonko Milas istaknuo je važnost fokusiranja na mlade generacije kao jamstvo opstojnosti odnosa domovinske i iseljene Hrvatske, dok je izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić podsjetila da je Matica zbog povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske bila od komunističkih vlasti proglašena žarištem nacionalističkog skretanja, a njezini su vodeći ljudi predvođeni Večeslavom Holjevcem trajno udaljeni iz političkog i javnog života hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu, prenosi Hina. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh