BiH

Kada će građani BiH dobiti Covid pasoše

Neizvjesni su bili uvjeti za putovanja, ali za građane BiH još i certifikat, kojim bi se na jednom mjestu dokumentirao kompletan covid status putnika. Za sada, najkompletnije informacije u digitalnom obliku imaju građani Sarajevskog kantona

Covid-pasoš - Flickr / Ilustracija

I dok je Evropska unija službeno pokrenula upotrebu covid pasoša od 1. jula, bh. vlasti još rade na koordinaciji izrade takvog dokumenta. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je incijativu zastupnika Šemsudina Dedića kojom se Vijeće ministara obvezuje da uredi pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Do tada, bh. građani putovati mogu s potvrdama koje izdaju nadležne zdravstvevne ustanove. Pojedine takav dokument i naplaćuju, javlja BHRT.

Telefoni u turističkim agencijama gotovo ne prestaju zvoniti. Od početka mjeseca zanimanje za ljetovanje je svakim danom sve veće. Biraju se najčešće destinacije koje traže najmanje putnih ograničenja.

Turistička radnica Vanja Savić kaže kako oni do početka juna nismo znali pod kojim uvjetima će države uopće dozvoliti da se ulazi i to je bio problem.

“Samim tim nismo mogli planirati na vrijeme i prodavati, zato su sada ogromne gužve”, rekla je Savić.

Neizvjesni su bili uvjeti za putovanja, ali za građane BiH još i certifikat, kojim bi se na jednom mjestu dokumentirao kompletan covid status putnika. Za sada, najkompletnije informacije u digitalnom obliku imaju građani Sarajevskog kantona.

Rukovoditelj Službe za farmakologiju u ZZO SŽ Amir Ljubović kaže kako građani putem aplikacije koja je dostupna na njihovim građani mogu pristupiti svojim COVID dokumentima.

“Nije to samo potvrda o vakcinaciji, nego je eventualno prebolovani covid, rješenje Ministarstva zdravlja o samoizolaciji, ukoliko je bilo potrebe u ranijem periodu”, kazao je Ljubović.

U Republici Srpskoj potvrde o cjepljenju izdaju se u ustanovama u kojima je izvršeno cijepljenje. Institutu za javno zdravstvo i nadležnim domovima zdravlja. Izdaje se odmah nakon primljene druge doze.

“Potvrda o izvršenom, vakcinaciji protiv Covida 19 sadrži ime i prezime vakcinisane osobe, datum rođenja, spol i datum izdavanja i broj serije prve doze, datum i broj serije druge doze cjepiva, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je izvršena vakcinacija, naziv vakcina i datum izdavanja potvrde. Svaka potvrda ima QR kod čijim skeniranjem se može izvršiti provjera potvrde o vakcinaciji”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Građani BiH koji putuju izvan zemlje nalaz PCR ili antigen testa dobivaju u laboratorijama gdje su testirani. Potvrdu o prebolovanom Covidu kod porodičnog ljekara. U Ministarastvu civilnih poslova još uvijek nema konkretnih informacija o jedinstvenom BH Covid dokumentu.

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti u vezi s postizanjem dogovora o načinu prikupljanja podataka i izdavanja certifikata u vezi s vakcinacijom. Održan je niz razgovora s prestavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti u entitetima i Brčko distriktu BiH, kao i predstavnicima institucija koje bi mogle biti uključene u ovaj proces kako bi se došlo do dogovora u interesu žitelja BiH. Razgovori će biti nastavljeni do konačnog rješavanja ovog pitanja”, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani Tuzle potvrdu o prebolovanom covidu moraju platiti 10 KM, što je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama. U Domu zdravlja Tuzla kratko je za BHRT rečeno kako se svaki izvod iz medicinske dokumentacije plaća, ali opširnije pojašnjenje nisu dobili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh