BiH

Mirsad Hadžikadić – otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine

“Vrijeme je za istinsku promjenu, promjenu koja će nas okrenuti ka prosperitetu na duže staze.”

Mirsad Hadžikadić - PR / Haber.ba

Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

svjedoci ste da nas niko nikada nije pitao, direktno ili putem parlamentarnih predstavnika, kakva NAŠA država treba da bude da bi zaštitila naša prava i djelovala u našem interesu. Onakva kakva je danas, ne odražava našu volju i nije skrojena po našoj mjeri.

Da li vlast pita radnike, borce, policajce, učitelje, penzionere, mlade, zdravstvene radnike, umjetnike, bolesne za njihova prava i kako im je?

Vrijeme je za istinsku promjenu, promjenu koja će nas okrenuti ka prosperitetu na duže staze.

Svaka država postoji na osnovu postizanja i razumijevanja društvenog ugovora između pojedinaca, bez obzira da li se radi o republici ili monarhiji. Svako od nas ima prirodna prava koja su univerzalna i koja ne poznaju granice. Kako ne bismo živjeli u stanju anarhije, mi građani dobrovoljno ustupamo dio tih prava državi koja ih utjelovljuje u propisima i državnoj upravi, kako bi nam omogućila bolji i sigurniji život kao i ostvarenje zajedničkih ciljeva.

Šta Bosna i Hercegovina omogućuje svojim građanima? Omogućuje im akutnu nejednakost, hroničnu korupciju, nepotizam, podobnost umjesto sposobnosti, afere sa respiratorima i vakcinama, neriješene slučajeve ubistava naše djece, kupljene diplome, nerazumno velike namete na privrednu djelatnost, enormna primanja političara i neprovedene sudske odluke. Da li smo se za takvu državu odrekli dijela svojih prava? Za državu čija je svrha postala dobrobit njene političke elite, na štetu dobrobiti građana?

Zašto smo dozvolili da naši interesi budu posljednji na listi prioriteta? Zašto smo dozvolili da prioritete određuju lideri političkih stranaka i to na način da su oni važniji od stranke, stranka važnija od naroda, narod važniji od države, a o potrebama građana niko i ne razmišlja?

Mi moramo jasno definisati naše prioritete. Kako smo uopšte došli u situaciju da to nije slučaj i da smo postali poslušni sistemu u kojem nema mjesta za naše potrebe? Odgovor je: nacionalizam.
Nacionalizam je razlog uspjeha aktuelnih političkih aktera i naše pasivnosti i straha od djelovanja.

Dok mi govorimo o načinima da zadržimo našu djecu ovdje, oni ih zadužuju kreditima koji finansiraju njihove kampanje i izborne malverzacije, koriste javna preduzeća u svoje svrhe, oduzimaju pravo glasa progresivnim građanima koji trenutno žive izvan države te uvođenjem koncepta teritorijalnog glasanja i legitimnog predstavljanja naroda, politiziraju i monopoliziraju vjerske zajednice i dijele nas sve više ratno – huškačkom retorikom, a sve sa jednim ciljem – da oni ostanu na pozicijama sa pravima bez odgovornosti.

Vrijeme je za novi društveni ugovor, ugovor između svih aktera društva koji će definisati ciljeve, prioritete, programe i vrijednosti bh. društva, uključujući političke stranke, građanska udruženja, privrednike, Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, obrazovne institucije, zdravstvo, nevladine organizacije, nezavisne intelektualce, eksperte, institucije kulture, umjetnosti i sporta, radnike, penzionere, studente.

Predlažem formiranje Vlade spasa, koja će objediniti sve segmente bh. društva u kreiranju novog društvenog ugovora. Društveni ugovor će definisati Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, multikulturalnu, inkluzivnu i socijalnu državu — državu prava i znanja, kojoj je cilj da obezbijedi svim svojim građanima sigurnost, zaštitu njihovih ljudskih prava i temeljnih sloboda, ravnopravnu utrku u realizaciji njihovih snova i ambicija i ravnopravan pristup vrhunskom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Konkretni koraci koje će takav ugovor uključivati su:

– ustavni okvir koji miri koncepte građanskog i etničkog, kao i većine i manjina;
– ekonomsku strategiju za cijelu državu;
– osnove novog izbornog zakona;
– ključne elemente obrazovnog i zdravstvenog sistema;
– osnove reforme pravosuđa i socijalne politike;
– strategiju vanjske politike.

Direktne pozive ćemo poslati na adrese poznatih javnih ličnosti. Uključite se. Vremena je sve manje. Predložite nam osobe sa kojima možemo organizovati prvi sastanak i početi da pišemo novu historiju Bosne i Hercegovine. Prijedloge možete slati na e-mail adresu: info@platformazaprogres.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh