BiH

U RS stiglo još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnik V

Prethodno je u Republiku Srpsku, entitet u Bosni i Hercegovini, stiglo ukupno 99.300 doza

U Republiku Srpsku je isporučeno još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnik V koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je riječ o još jednoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo RS-a ima sa veleprometnikom “Кrajinagroup”.

“S obzirom na to da postoje određene nedoumice po pitanju vakcinacije ovom vakcinom, moram da naglasim da je sam proizvođač promijenio svoja uputstva o revakcinaciji još prije mjesec dana, o čemu je obavijestio sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom. Tačnije, obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom. Stanovništvo zato nema razloga za zabrinutost“”, rekao je.

On je dodao da je bitno da se vakcinacija obavi i prvom dozom, a da će kroz dalju realizaciju biti obezbijeđeno sve što RS-u pripada po ovom ugovoru, uključujući odgovarajuće količine komponente dva ove vakcine. Time će biti omogućeno da se stanovništvo potpuno vakciniše u periodu koji je definisao sam proizvođač vakcine.

Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjaluci, a po završetku procedura biće upućene zdravstvenim ustanovama širom RS-a za nastavak procesa vakcinacije protiv virusa korona.

Prethodno je u RS stiglo ukupno 99.300 doza.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh