BiH

Njemačka porodica se doselila u BiH

Ministarka nauke, obrazovanja, kulture i sporta Hercegbosanskog kantona Gordana Nakić u petak je ugostila njemačku porodicu iz Lajpciga koja se doselila u BiH i od aprila živi u livanjskom selu Golinjevo.

Njemačka porodica se doselila u BiH - Fena

“Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesočlane njemačke porodice, a riječ je o Susanne Marielle, njenom mužu Henryju i njihovo četvoro djece u dobi od četiri do deset godina, koji su od aprila stanovnici ovog sela”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade kantona.

U razgovoru je majka Susanne istakla kako je srećna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu kako bi se socijalizovali u novom okruženju i učili hrvatski jezik.

Od početka sljedeće školske godine porodica planira djecu upisati u redovnu školu u Podhumu, a roditelji ističu kako su izuzetno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagođavanja, kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica Nakić zadovoljna je što školski sistem odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo preduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove porodice bogatstvo za HBŽ, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu.

“Njihovim dolaskom djeca našeg kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima”, poručila je ministrica, pišu “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh