BiH

Čudo u Sanskom Mostu: Banane u dvorištu Seferovića redovno rađaju

Hikmet Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina

banane - Nezavisne

Već nekoliko godina banane koje rastu u vrtu Hikmeta Seferovića u Sanskom Mostu su prava atrakcija među stanovnicima ovog grada, a ono što još više čudi jeste da redovno rađaju i daju ukusne plodove, pišu „Nezavisne“.

Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina te dodaje kako se radi o vrsti čiji su plodovi veličinom manji u odnosu na uobičajene te su izuzetno ukusni i hranjivi.

Najveći neprijatelj niske temperature
Prema njegovim riječima, najveći neprijatelj ovoga voća su niske temperature, zbog čega ih zimi redovno zaštićuje.

– Stabla banane utoplim čim temperature padnu, omotam ih slamom i najlonom, a posljednjih godina na ruku mi idu i tople zime, bez ekstremnih temperatura – kaže Seferović.

Kaže kako su stabla regenerativna i da se sama obnavljaju, veoma su lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu.

– U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Stabla su veoma visoka i mogu dostići visinu od preko 10 metara. Ono što zahtijevaju je puno vode, jer vole vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo treba i do 40 litara vode dnevno – kaže Seferović.

Ističe kako stabla jednom godišnje daju plodove i da ih ove godine očekuje potkraj avgusta.

Banane se beru zelene
– Banane se beru zelene, a onda, kada neko vrijeme odstoje, dozriju i dobiju prepoznatljivu žutu boju – kaže Seferović.

On u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za naše podneblje, a spas od bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh