BiH

Bursać odgovorio Stanivukoviću: “Režim porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje”

Izjava gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića, koji je na izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava i uklanjanja inat-crkve iz avlije nane Fate Orlović kazao da se u “svetinje ne dira” izazvala je dosta pažnje.

Dragan Bursać - Twitter/@journalistssafe

– Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Кonjević Polju. Banja Luka neće! Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade – rekao je Dtanivuković.

Ugledni bh. novinar, kolumnista, jedan od najboljih novinara ovog djela Evrope, Dragan Bursać, reagirao je na njegovu izjavu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u vezi sa rušenjem bespravno podignutog vjerskog objekta na zemlji Fate Orlović kaže da se u svetinje ne dira. Baš zanimljivo jer je režim čiji je ideološki nasljednik on porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje. Za razliku od crkve u Konjević Polju, ove džamije, ne samo bile “svoje na svome”, nego su neke poput Ferhadije i Arnaudije uvrštene u popis Svjetsku kulturne baštine. Pa, se ovdje zapravo trebamo zapitati otkud Stanivukoviću, ali ne samo njemu, ta vrsta šizofrenije i selektivnog pamćenja – pita se Bursać .

Nemoguće je, dodaje, ne znati šta se dešavalo u Banjoj Luci, prije manje od tri decenije.

A dešavao se urbicit, kulturocid i elitocid uz etničko čišćenje. Biće da ovdje nije riječ o šizofreniji nego rasizmu i rasističkom ponašanju. Jer džamije su naslijeđe “nižih bića”, “Turaka” i njihovih muslimana. Tako se reinterpretira postojanje Bošnjaka, bošnjaštva i njihovih sakralnih objekta i u RS-u, ali i diljem “srpskog svijeta”. Nema sad veze što su oni koji su počinili genocid bili blagosiljani od popova što izgradiše objekat u avliji nane Fate. Oni su svi heroji, nasuprot Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima za koje ni pamćenje nije rezervisano. Suštinski ovakav način razmišljanja, razmišljanje jednog neočetnika, Stanivukoviću je jako blizak. Rješenje-denacifikacija od malih nogu. Na žalost 90 posto stanovnika “srpskog svijeta” neće ući u ovaj voz otrježnjenja – zaključio je Bursać, prenosi “Crna-hronika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh