BiH

Dodik o Šmitu: On je za RS turista koji dolazi da se raspita o nekim stvarima

Najavljen je odlazak Merkelove, samim tim će i Njemačka imati mnogo problema, kazao je Dodik za “Sputnjik”

Milorad Dodik - Istokrs.com

Republika Srpska osporava sve što ne postoji u Dejtonskom sporazumu, a to je između ostalog i Vijeće za provedbu mira. Poručio je to Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za “Sputnjik” je rekao da će RS pronaći način da svakog visokog predstavnika tužI u zemlji iz koje dolazi za kršenje međunarodnog prava. Otkriva da je RS svojevremeno pripremala i tužbu protiv Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), koji je najviše od svih koristio bonska ovlaštenja.

– Kada smo bili već sklopili, već našli advokate koji su nam tvrdili da su anketirali sudske institucije u Britaniji i da su rekli da ima da sud odlučuje, onda nam je došao tadašnji američki ambasador i rekao: “Samo probajte to uraditi”. Naravno, ja sam gurao to i dalje, ali ljudi koji su bili u tome predmetu sami su se povukli, vjerovatno pod pritiskom Amerikanaca – rekao je Dodik.

Jedan takav proces, navodi Dodik, traži vremena, strpljenja, ali i partnere.

Za to vrijeme, kako je rekao, nastavlja se pravna borba protiv nelegitimnog izbora Kristijana Šmita (Christian Schmidt). RS će uputiti pismo svim članicama Vijeća sigurnosti UN, ali i zemljama EU povodom neleglnog imenovanja novog visokog predstavnika. prenosi “Avaz“.

– Dotad, za RS, on je turista koji dolazi da se raspita o nekim stvarima, i tako će biti i primljen. Jeste da on dolazi iz Njemačke u avgustu, ali u Njemačkoj su u septembru i oktobru izbori, najavljen je odlazak Merkelove, samim tim će i Njemačka imati mnogo problema. Bez obzira što je on prijedlog njemačke vlade, on treba da bude upoznat s našim stavom. Ako Njemačka vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje – poručio je Milorad Dodik.

Što se samog Kristijana Šmita kao političara tiče, Dodik je rekao da ga je sreo jednom, kada se pričalo o izvozu domaćih proizvoda u Evropsku Uniju.

Istakao je da je izgledao kao blag čovjek, ali bez obzira na to, Dodik navodi da srpski narod ima jasan stav o njemačkim političarima na ovim prostorima. Također, dodao je da je veoma značajno što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jasno rekao da će Srbija prvi put tražiti izvještaje od visokog predstavnika kao potpisnica Aneksa 10.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh