BiH

Krediti Razvojne banke FBiH: Najviše za javnu upravu i odbranu, najmanje za ugostiteljstvo

Od iznosa ukupnih bruto kredita koje je dala Razvojna banka FBiH, više od trećine otišlo je sektoru javne uprave i odbrane, a najmanje za ugostiteljestvo, pokazuje izvještaj nezavisnog revizora.

Bančin saldo datih kredita i potraživanja od komitenata na kraju 2020. godine iznosio je ukupno 285,3 miliona KM i za 33 miliona je veći nego godinu ranije.
Od toga krediti za javnu upravu i odbranu iznose 104,8 miliona KM i za 30 miliona su veći nego 2019. godine.

Osim za javnu upravu i odbranu lani su porasli krediti koji se odnose na proizvodnju i iznose ukupno 80 miliona KM (58,6 miliona KM u 2019. godini), krediti za poljoprivredu uvećani su sa 11,5 miliona KM na 25,2 mil KM, a krediti za građevinarstvo sa 9 miliona KM narasli su na 35,9 miliona KM.

Povećan je i slado kredita za pravna lica u oblasti saobraćaja, skladištenja i komunikacije na 11,8 miliona KM, sa 1,1 mil KM godinu ranije.

Pad kreditiranja bio je u sektoru trgovine gdje su na kraju 2020. godine krediti bili 19,8 miliona KM, a godinu ranije 33,3 miliona KM. U sektoru poslovanja nekretninama i iznajmljivanju u 2020. godini nije bilo datih kredita i potraživanja, dok je njihov saldo u 2019. godini bio 35,9 miliona KM.

Za razliku od 2019. godinu u prošloj godini nije bilo kreditiranja ostalih djelatnosti (14,6 mil godinu ranije), a u finansijskom posredovanju krediranje je iznosilo 2,5 miliona KM (u 2019. godini nije bilo kreditiranja).

Krediti za ugostiteljstvo imali su najmanju ukupnu vrijednost od 879 hiljada KM, nakon 1,1 milion KM godinu ranije.

U odnosu na pravna lica koja dobijaju glavninu kredita, kreditiranje stanovništva je skromno. Krediti dati obrtnicima za obavljanje djelatnosti iznosili su 4,1 milion KM, za razliku od 2,2 miliona godinu ranije. Simboličan iznos dat je za stambenu izgradnju.

Razvojna banka FBiH, kako se navodi na njenoj web stranici, ima za cilj održiv i ravnomjeran privredni i društveni razvoj Federacije, u skladu s općim strateškim ciljevima Federacije.
U ostvarenju finansijskih ciljeva Federacije Banka finansira obnovu i razvoj privrede Federacije, povećanje uposlenosti, privrednu infrastrukturu, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, razvoj ruralnih područja, izgradnju modernih poljoprivredno-turističkih seljačkih gazdinstava, razvoj ruralnog turizma kao i poticaj izvoza, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh