BiH

Dodik sa ambasadorom Rusije, zatraženo zatvaranje OHR-a

Član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da je Kancelariju visokog predstavnika u BiH pregazilo vrijeme i da predstavlja klasični anahronizam.

Igor Kalabuhov, Dodik - RTRS

Kalabuhov je istakao da je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Ambasador Rusije u BiH poručio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anahroni instrument međunarodne zajednice, piše RTRS

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. prenosi “Radiosarajevo“.

Dodik je istakao da se Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rješenja samo degradira BiH.

Dodik i Kalabuhov na sastanku su razmijenili mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Savjeta za implementaciju mira i pokušaju nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh