BiH

Reforma počinje: Državna preduzeća bez rođaka, prijatelja i poslušnika

Bosna i Hercegovina je konačno spremna ispuniti još jedan reformski zahtjev koji je pred nju postavila Evropska komisija.

Danas je objavljeno da je okončana izrada Studije reformisanja i modernizovanja sistema upravljanja državnih preduzeća što je po ocjeni mnogih stručnjaka najvažniji i najsloženiji zadataka za pristupanje Evropskoj uniji.

Tim povodom javnosti se obratio prof. dr. Manojlo Babić koordinator Ekspertnog tima koji je učestvovao u izradi ove studije i u partnerstvu sa Sveučilištem/Univerzitetom “Vitez” će je ponuditi vlastima kako bi se iz nje reformska rješenja prenijela u normativne akte državnih preduzeća.

– Bilo bi normalno da je Studiju sačinila vlast ali ona to nije učinila iz razloga što bi je modernizovanje navedenog upravljačkog sistema lišilo ogromnih privilegija koje je sebi osigurala u javnom sektoru. Ona to čak nije uradila ni nakon najnovijeg zahtjeva Evropske komisije o nužnosti reformi što bi promijenilo postojeće stanje i postojeća rješenja u ovom sektoru i reformisanjem ga učinilo sličnim ili istim onakvim kakav postoji u privredama država članica Evropske unije, ističe dr . Manojlo Babić.

Ovaj ugledni bh. ekonomista podsjeća na to da su pripreme i pisanje studije trajale nekoliko godina. Kada je grupa od 14 profesora sa svih državnih fakulteta izradila reformsku agendu (osnova za pisanje studije) priključili su im se Ekonomski institut Sarajevo i Ekonomski institut Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci. Nažalost, ističe dr. Manojlo Babić ubrzo su pod, pritiskom aktuelnih vlasti u oba entiteta, navedeni instituti odustali od daljnje saradnje sa njima a da bi to osigurali entitetski moćnici u Banjoj Luci smijenili su dekana Fakulteta i ukinuli fakultetski institut.

Pojašnjava i zbog čega je važno da se to što je napisano čim prije implementira: Usvajanjem reformskih rješenja iz navedene studije naša zemlja bi napravila ogroman iskorak u pravcu kretanja ka EU. Ona bi zahvaljujući tome, mogla odmah, nečekajući novih deset godina, da restrukturira i modernizuje naša državna preduzeća i tako ih osposobi za uspješno, profitabilno poslovanja u tržišnim uslovima privređivanja, da ih, zahvaljujući tome, riješi ogromnih gubitaka koje, od početka tranzicije do danas, stvaraju kod sebe, zbog enormnog zapošljavanja u njima, partijskih članova, prijatelja i rodbine.
Zahvaljujući depolitizaciji sistema upravljanja u njima (koja se obavezno predviđa u Studiji), ta će preduzeća biti oslobođena zloupotreba, kriminala i korupcije moćnika vladajućih partija i od kočničara razvoja naše privrede ona će postati motorna snaga njenog razvoja u narednim godinama. Tako bi se nakon 30 godina, proizvodnja i standard građana naše zemlje konačno približili onoj proizvodnji i standardu koje su imali prije početka rata.

Zaključujući dr. Manojlo Babić ističe da građani naše zemlje ne bi smjeli da propuste ovu izvanrednu priliku, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog potrebe da spriječe masovni odlazak svoje djece u tuđinu, kako bi konačno ovdje, a ne tamo mogli da žive životom dostojnog čovjeka, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh