BiH

Vizu za građane Saudijske Arabije ne traže samo dvije evropske zemlje

Odluka Vijeća ministara BiH je, prema svemu sudeći, jedna velika prepreka za oporavak turizma u našoj zemlji.

Turisti - Fokus.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je donijelo odluku da neće usvojiti izmjene i dopune Odluke o vizama. Naime, ovom odlukom bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize.

Podsjećamo, ovome su se usprotivili ministri iz HDZ-a, a ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da su ministri iz HDZ-a od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH te da HDZ ne koči procese.

Ono što je posebno bilo interesantno naveo je kako ne vidi problem za turiste koji dolaze iz Saudijske Arabije jer kako je pojasnio ako imaju vizu za neku od evropskih zemalja njihova viza vrijedi i za našu zemlju.

Međutim, samo dvije zemlje ne traže vizu, a to su Bjelorusija i Gruzija, piše Oslobođenje.

S druge strane, elektronska viza je potrebna za Rusiju i Tursku. Azerbajdžen ima mogućnost ili elektronske vize ili vađenja vize po dolasku.

Dakle, ova odluka je prema svemu sudeći jedna velika prepreka za oporavak turizma u našoj zemlji. Uzmimo samo podatke od 2019. godine, kada su najveću posjetu u našoj zemlji ostvarili turisti upravo iz Saudijske Arabije. Više od 12 posto turista su bili upravo državljani ove zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh