BiH

HNS o vizama za Saudijce: BiH nije zlatna ribica koja ispunjava želje Bisere Turković

Povodom neusvajanja prijedloga da se državljanima Saudijske Arabije omogući bezvizni režim sa BiH tokom turističke sezone, za što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković okrivila HDZ, oglasili su se iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Dragan Čović - Vijesti.ba

Kako kažu, medijski linč koji se vodi protiv legitimnih hrvatskih predstavnika i ministara u Vijeću ministara BiH danas je kulminirao i počeo poprimati neumjesne i nimalo dolične komentare uvažene ministrice koja državu Bosnu i Hercegovinu shvaća kao “zlatnu ribicu” koja će ispunjavati njezine lične želje ili, još gore, vlastite interese.

“Dotična ministrica već danima vodi tobože turističku promociju i neviđenu brigu za turiste iz Saudijske Arabije u maniru: Turizam će propasti, država će propasti, sve će propasti ukoliko arapski turisti ne dolete u Bosnu i Hercegovinu. Prije svega želimo istaknuti kako, pored neistina koje dotična ministrica iznosi, ide korak dalje u moru besjeda iznesenih posljednjih dana zaobilazeći nepobitne činjenice kako je ovakav prijedlog o bezviznom režimu protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji definira način viznog i svakog drugog ulaska za treće zemlje što Saudijska Arabija u ovome slučaju jeste”, kažu iz HNS-a. prenosi “Klix“.

Iz HNS-a su istakli da, ukoliko bi se za svačiji lični interes pravili presedani, što, kako kažu, u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku ličnu želju od ministara, država Bosna i Hercegovina bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju.

“Jednako važno je spomenuti i sigurnosni faktor, posebno u uslovima otvorenih sukoba na Bliskom istoku gdje se sigurnosne provjere moraju podignuti na mnogo veći nivo. Vidimo da i SDA izlazi s usporedbama sa Švicarskom i njihovom tolerancijom za arapske turiste. Drago nam je istaći kako SDA navodi Švicarsku kao primjer jer Hrvatski narodni sabor već desetljeće navodi Švicarsku kao primjer uređenog multinacionalnog društva koje prevladava svoje unutrašnje različitosti u funkcionalno i stabilno društvo. I ovim putem pozivamo SDA da slijedimo primjer Švicarske i njezinog uređenja, a lične interese, pobude i želje uz neviđeno politikanstvo ostavimo jednom zauvijek po strani”, zaključuju, između ostalog, u HNS-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh